28.04.2024
България

Менко Менков: Не са налице никакви условия за неотложност

Претърсването в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова е извършено при т.нар. неотложен случай. Още от самото начало тезата ни е, че липсват основанията за неотложност.

Това заяви адвокатът на лидера на ГЕРБ Менко Менков на брифинг в централата на партията.

Нямаше ситуация на неотложност. В практиката неотложност се прилага при залавянето на наркобанди, даде пример Менков и каза, че проверката е започнала на 10 декември миналата година, по сигнал на дружение „Боец“.

Той бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи по този случай. Първо, липсата на неотложност и второ липсата на компетентност, каза адвокатът.

Преди изявлението на Менков Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

По-късно СГП съобщи, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани повторно, но вече от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.

По думите на Менков претърсването в дома на Севдалина Арнаудова е било изключително дръзко. Адвокатът съобщи, че е била претърсена стаята на 8-годишната ѝ дъщеря, разхвърляни са книжки, дрехи.

24-часовото задържане по Закона за МВР трябва да предхожда претърсването. Само на това основание те са порочни, обясни адвокат Менков и добави:

Аз считам, че целите на закона са използвани неправомерно.

Адвокатът обяви, че в сряда сутринта ще депозира пред ВАС протест по законосъобразността на тримата му клиенти за 24 часа.

Related posts

Отбелязваме Седмица на гората под мотото „Аз обичам гората”

admin

Черна статистика

admin

Разходите за пенсии са нараснали с 1,8 млн. лв. спрямо 2020 г.

Дани Тренчева

Погребалният агент-измамник остава в ареста заради риска от общественото недоволство

МВР отчете ръст на загиналите при ПТП в сравнение с предходната година

Дани Тренчева

Жестоко убийство на млада жена в Старосел

Leave a Comment