05.05.2024
Свят

Чернобил продължава да бъде без електрозахранване

Държавният регулатор за ядрена енергия на Украйна съобщи, че електрозахранването все още не е възстановено в атомната електроцентрала в Чернобил.

По-рано Украйна предупреди за потенциални течове на радиация, ако захранващите кабели, които бяха повредени по време на интензивни боеве между силите на Киев и Москва, не бъдат ремонтирани. „Опитите за възстановяване на външното електрозахранване на обекта са в ход“, се казва в изявление на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, цитиран от BBC.

Прекъсването на електрозахранването на АЕЦ Чернобил не влияе значително върху сигурността й, заяви преди два дни Международната агенция за атомна енергия, която е била информирана за проблема от украинските власти, предаде Франс прес.

Предвид времето, което е изтекло от инцидента в Чернобил през 1986 г.  топлинното натоварване на басейна за складиране на отработено гориво и обемът на водата за охлаждане са достатъчни, за да осигурят ефикасно отвеждане на топлината и без наличието на електроподаване, обяснява МААЕ в Туитър.

Related posts

ЕК с критики към страните с ниски нива на ваксинация

Дани Тренчева

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Дани Тренчева

Външните министри на Русия и Украйна ще преговарят на турска територия

Дани Тренчева

Джонсън: Налагаме санкции на пет руски банки заради Украйна

Дани Тренчева

Хърватският премиер обяви мерки за смекчаване на удара от високите цени

Дани Тренчева

Солена глоба за влизане в горски райони в Гърция

admin

Leave a Comment