06.05.2024
Свят

Столтенберг обяви влиза ли НАТО във войната: В следващите дни нещата ще се влошат

В следващите дни нещата ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на министрите на външните работи на Алианса, предава NOVA.

„Руските въоръжени сили продължават атаките с тежко въоръжение из цялата страна. Украинският външен министър се обърна към колегите си, а ние изразихме уважението си.
Предупреждавахме месеци наред, че целта на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение“, каза Столтебнерг и допълни, че Русия „плаща висока цена“. 

„Това е война на Путин, планирана от него, насочена към мирна държава. Призоваваме Путин да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия. Да се ангажира с истинска дипломация“, допълни още той. 

„Ние ще помогнем за самозащитата на Украйна. Изпратени бяха хиляди войни на източните части на НАТО, в Средиземно море има 200 кораба, ще продължаваме да правим нужното, за да защитим всеки сантиметър територия на НАТО“, поясни Столтенберг. 

Той заяви, че НАТО не е част от конфликта между Русия и Украйна, но „трябва да гарантираме, че конфликтът няма да се разпространи извън териториите на Украйна, защото ще причини още човешко страдание“..

Той каза още, че НАТО ще подкрепи държавите в риск – включително Грузия и Босна и Херцеговина.

„Президентът Путин не можа да ни раздели, дори сме по-обединени“, заяви Столтенберг. „В отговор на руската агресия засилваме координацията си с Финландия и Швеция“, поясни още той.

„Безразсъдните действията около АЕЦ показват опасността от тази война. Затова Путин трябва да прекрати войната и да изтегли всички руски войски от Украйна, както и да се включи в дипломатическите ни усилия’, призова той руският президент. 

НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух, заяви още генералният секретар на НАТО и допълни: „Смятаме, че ако го направим , ще се окажем в една пълна война. Именно заради това взехме решение за тези мерки, засилена подкрепа, без обаче да ангажираме сили на НАТО пряко в Украйна.“

Той поясни, че „единствено може да се приложи зона без полети с НАТО-вски самолети. Санкции, хуманитарна подкрепа и военна помощ – това са методите ни“, каза Столтенберг и призова Русия „да се ангажира с дипломатически усилия за намиране на решения.“

Related posts

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Дани Тренчева

Очаква се успокояване при цените на петрола

Дани Тренчева

ЕС започва спешна процедура за снемане на имунитета на двама европейски депутати

admin

COVID-19 спира мачове във Висшата лига на Англия

Дани Тренчева

Oчарователна спортна журналистка пленява мъжките сърца

Реакцията на света след решението на Москва

Дани Тренчева

Leave a Comment