04.05.2024
България Политика

Очакванията на депутатите от втория мандат на Румен Радев

Полярни реакции след клетвата и словото на президента Румен Радев в Народното събрание. Докато част от опозицията бойкотира церемонията, то управляващата коалиция пожела успешна работа на държавния глава през втория мандат.

„Логично е да му дадем доверие. Не случайно ние като политическа партия го подкрепихме по време на президентските избори. За нас Радев и Йотова са олицетворение на президентската институция такава, каквато трябва да бъде”, заяви депутатът Станислав Балабанов в кулоарите на НС.

Според него, през първия си мандат Радев се е показал като обединител на нацията.

„Доказа, че може да бъде коректив, когато има проблеми в държавата, когато държавата е засипана с кризи. Преди мандата на Радев, президентската институция с предишния президент, беше доста тиха и удобна в полза на тогавашното управление на Бойко Борисов, който беше окупирал цялата власт, включително си имаше свой президент. Но с идването на г-н Радев президентската институция доказа независимата си работа. На няколко пъти показваше отношението си по отношение на кризите, свали доверието си от правителството, когато имаше водна криза в Перник и когато боклук от чужбина се гореше у нас. Когато слезе при протестиращите пред президентството и сви юмрука си като повод на обединение на нацията, която се изправи за промяната. Показа, че е част от гражданското общество. Днешното тържествено събитие е логичен развой на нещата”, заяви Балабанов.

Депутатът от „Възраждане” Искра Михайлова пожела успех на президента, но подчерта, че сега ще му е много трудно. „Сега ще му е много трудно да застане като обединител на нацията, предвид това, което се случи в предходния му мандат-неговото служебно правителство постави едно от най-запомнящите разединения в обществото, каквото наблюдаваме в момента. Трябва да преосмисли начина на комуникация и как и защо е загубил подкрепа на хора, които я е получавал”, каза Михайлова.

От БСП вярват, че мандата ще е успешен.

„Вярвам, че този мандат, ще е толкова успешен колкото и първият. Видяхме го по гласовете на хората, по изключителната подкрепа, с която спечелиха. Резултатите на БСП показа, че БСП застана зад Румен Радев и Илияна Йотова”, каза Вяра Емилова от БСП.

Критики бяха отправени от страна на ГЕРБ.

„До момента президентът Радев е показал няколко неща – не уважава Конституцията, не се придържа към нейните рамки, склонен е към концентрация на власт, дори към леки диктаторски залитания. Служебните му правителства прекрачиха рамките на предписанията на Конституцията, месиха се в изборите, дори до степен такава, че когато обсъждаме промените в Конституцията, трябва да видим дали да не обсъждаме и премахването на статута на служебния кабинет като такъв, тъй като е очевидно, че може да се злоупотребява. Това е човек, който тежко раздели българската нация, нанесе рани, които трудно могат да се заличават”, заяви Даниел Митев от ГЕРБ.

Според Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” именно Радев е започнал промяната. „На летните протести той обедини целия политически спектър – от дясно, център до ляво. Противопостави се на модела ГЕРБ-ДПС. Надявам се да можем да работим заедно, тъй като президентската институция е много важна”, заяви Ананиев.

Източник: NOVA

Related posts

Антикорупционната комисия към парламента изслушва Сотир Цацаров

Дани Тренчева

Прокуратурата започна проверка на дом за възрастни хора във Варна

admin

Уволниха шефа на Ел Би Булгарикум, ден след като свали цените на млечните продукти

admin

909 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет

admin

Радев и Йотова полагат клетва пред парламента в сряда

Дани Тренчева

Leave a Comment