04.05.2024
България

Новите конституционни съдии положиха клетва

Двама нови съдии влязоха в състаа на Конституционния съд днес. Това са проф. Янаки Стоилов от квотата на президента, и Соня Янкулова – избрана от магистратите.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев, предава NOVA.

Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки Стоилов, който участваше в служебното правителство като министър на правосъдието. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.

Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов.

Парламентът също трябва да излъчи двама представители.

Related posts

1564 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас

admin

Жребий определи кои двама души излизат от КЕВР

Дани Тренчева

Гешев сезира Конституционния съд за противоконституционност на разпоредба от Закона за защита свидетелите

Дани Тренчева

Родители сигнализират за шамари и обиди в детска ясла

Дани Тренчева

728 нови случая на COVID-19 са регистрирани в страната

Дани Тренчева

Зам.-министърът с охрана: Страхувам се! Имам три деца

Leave a Comment