07.05.2024
Covid-19 България

Ученици в 15 области остават вкъщи до новата доставка на тестове

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за COVID-19, съобщиха от МОН. Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

През миналата седмица Министерството на здравеопазването избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас утре, сряда, 10 ноември.

Related posts

Лекари спасиха ученик употребил дрога

admin

Расте броят на ваксинираните ученици и учители

Дани Тренчева

Йорданова ще внесе сигнала за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев още тази седмица

Дани Тренчева

„Възраждане” настоява за затваряне на границите за пристигащи от рискови страни

Дани Тренчева

Полиция изземва документи в община Бургас за терена на „летния сарай“

Дани Тренчева

Номинираха председателя на Районния съд във Велико Търново за член на ВСС от съдиите

admin

Leave a Comment