18.10.2024
Без категория Свят

Жертвите на земетресението вече са над 40 000

Броят на жертвите на земетресенията в Турция надхвърли 36 хиляди души, а в Сирия над шест хиляди, с което общия брой на жертвите в двете страни е вече повече от 40 000. Над 105 хиляди са ранените само в Турция.

Въпреки, че шансовете за намиране на оцелели хора драстично намаляха, след 212 часа беше спасена 77-годишна жена от развалините в турската провинция Адъяман. Събралите се наоколо роднини на жената искрено благодариха на спасителите.

Сириец на 65 години и младо момиче също бяха извадени от развалините на сграда в град Антакия, 208 часа след опустошителното земетресение. Така броят на оцелелите, извадени от руините повече от седмица след най-силното земетресение в съвременната история на Турция, достигна 10 души.

Международни спасителни екипи продължават да търсят оцелели под развалините в турските провинции. Португалски екипи продължиха спасителните си работи в Антакия, заедно с испански екипи, подпомагани от кучешки отряд.

 

Пристигнахме тук, в Хатай, в събота и оттогава не спираме да виждаме как всеки ден се спасяват живи хора. Така че смятаме, че все още има вероятност под развалините да има хора и трябва да продължим да търсим.

Хулиан Идалго, координатор на кучешкия отряд на пожарната в Севиля

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че спасителните работи ще продължат, докато не бъде изваден и последният човек изпод срутените сгради. По думите му около 250 000 служители са на терен в зоните на земетресенията. 10 000 чуждестранни служители от 82 държави в момента работят в зоната на бедствието, а над 100 страни са предложили помощ.

 

Подпомагаме усилията за търсене и спасяване в Антакия в срутените сгради. Започнахме чрез координация с турското посолство, което поиска помощ в подкрепа на турския народ и турското правителство. Те ни помолиха за помощ и ми изпратиха покана. Свързах се с местните цивилни пожарникари от Испания и те предложиха своята подкрепа, като изпратиха четири издирвателни и спасителни кучета и техните водачи.

Карлос Херера, ръководител на частния португалски екип за търсене и спасяване

Десетки хиляди сгради бяха разрушени или сериозно повредени, което остави милиони хора без дом. Тъй като в дните след земетресението приютите се запълниха, много хора потърсиха подслон в палатковите градчета, които бяха създадени в различни райони, включително в пристанищния град Искендерун.

По думите му над 2,2 милиона души са напуснали районите, засегнати от трусовете.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Цената на газа в Европа падна с 4,5%

Дани Тренчева

ЕК удължи с 6 месеца рамката за подпомагане на бизнеса заради COVID-19

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 15 февруари 2022

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Суперзеленият сертификат влиза в сила в Италия

Дани Тренчева

Силвио Берлускони с булка по-млада от него с половин век

admin

Leave a Comment