02.05.2024
Без категория България

Капитан на кораб е в неизвестност от три дни

Капитан на кораб, паднал във водите на река Дунав в района на русенското село Сандрово, е в неизвестност от три дни. Това съобщи за БТА Иван Жеков – директор на дирекция „Речен надзор – Русе“ към Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Сигнал за инцидента е подаден в 14:15 часа на 23 януари тази година. Седемдесетгодишният Д.Д. е капитан на българския кораб „Валмар“. Плавателният съд е собственост на фирма, чиято дейност е да добива дървен материал от българските острови по реката, както и да залесява. На този ден корабът се намирал във второстепенния канал край остров Алеко срещу село Сандрово.

„Когато започва да маневрира, голям чукан с коренища се заклинва в перата за управление на плавателния съд. След неуспешни опити, капитанът и моряк слизат с корабната лодка да огледат ситуацията и да освободят чукана. По думите на моряка е имало вълни от силния вятър. Лодката се блъснала в борда на кораба и капитанът паднал във водата. Той бил отнесен бързо от силното течение на реката“, обясни Жеков.

Предприето е издирване от катери на Гранична полиция и на агенция „Морска администрация“, а вчера в акцията са се включили и рибари доброволци, но без резултат. Случаят се изяснява.

Жеков обясни, че корабните документи и свидетелствата за правоуправление са валидни и изрядни.

По думите му това е втори случай от началото на годината, при който член от екипажа на български кораб пада във водите на река Дунав. Той припомни, че на 1 януари т.г. български моряк е паднал зад борда на плавателен съд в района на Галац, Румъния.

„Екипажите на кораби трябва да са внимателни и предпазливи. Реката е много коварна за всеки, който пренебрегне дори и за малко необходимостта от лични спасителни средства“, каза Жеков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Бизнесът напусна среща за доходите заради поведението на синдикатите

Дани Тренчева

Почитаме Св. Лъв Велики и Св. Агапит Изповедник

Дани Тренчева

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“

Дани Тренчева

Ще продължат ли валежите и гръмотевиците днес?

admin

Адвокатът на семейството на Милен Цветков за делото

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment