20.05.2024
България Политика

БСП върна мандата, отиваме на избори

„Успешна кампания!“

С това пожелание вицепрезидентът Илияна Йотова изпрати БСП от „Дондуков“ №2, след като социалистите върнаха неизпълнен мандата за съставяне на правителство.

Точно две минути продължи процедурата, в която лидерът Корнелия Нинова предаде празната папка на президента Румен Радев. С това всички етапи от опитите за съставяне на редовен кабинет са изчерпани и страната отива на избори – пети поред за изминалите 2 години.

Кога ще бъдат те и кога да бъде разпуснато 48-ото Народно събрание президентът ще реши след срещата си с Централната избирателна комисия по-късно днес.

„Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовен кабинет в една много трудна политическа обстановка. Но тя явно не намери разрешение“, каза Румен Радев на Нинова.

„Г-н президент, направихме всичко необходимо да изпълним мандата. Изведохме 4 важни задачи пред парламента и редовно правителство – влизане на България в Шенген, Плана за възстановяване, приемане на бюджет за 2023 година, съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. От тези, които дойдоха, а и от тези, които не дойдоха, но излязоха с позиции, става ясно, че не се събира съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат, каза Корнелия Нинова.

След експресната процедура и вече пред журналисти тя сподели мнението на специалисти, че парламентът трябва да се разпусне възможно най-бързо. „Другото би било по ръба на основния закон“, добави Корнелия Нинова.

По повод задействаните инициативи за национално допитване, което евентуално да доведе до смяна на конституционната уредба в страната и въвеждане на президентска република, Нинова заяви: „БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление и оставаме на тази позиция. Готови сме за кампания, ще работим, ще говорим с хората. Виждам умора от изборите, апатия към политическия живот, а това е основна цел в една кампания, да убедим хората, че е важно да гласуват“.

Тя не пожела отсега да прави заявки с кои партии ще работи БСП в следващия парламент. Но прогнозира, че той ще излъчи правителство, защото „твърде много се задълбочи политическата криза“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

19 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие у нас

admin

20 % по-ниска глоба за административно нарушение, ако е платена в 14-дневен срок

Дани Тренчева

Василева: ИТН поема ресори, от които всички бягат

Дани Тренчева

По-високи санкции и контрол при ремонтите на пътища

admin

МВР огласи 116 знакови казуса, смачкани от прокуратурата

ЕС настоява за незабавно и безусловно прекратяване на войната в Украйна

Leave a Comment