12.05.2024
Без категория България

Чипове в личните карти

В сряда Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Въвежда се правна възможност личните карти да съдържат удостоверения за електронна идентичност. Има ли опасност от злоупотреби коментира в студиото на „Здравей, България” експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Българите сме свикнали да имаме чип в картите, само че в дебитните и кредитните . Този законопроект дава правна възможност да се вкара в нашите лични документи чип с електронна идентичност. Нашата електрона самоличност ще бъде внедрена в тези лични документи. Това ще е нашият електронен подпис. С личната карта ще можем да правим абсолютно всичко онлайн, което държавата ни дава като възможност – подаване на данъчни декларации, всякакви справки в НОИ, НАП”, обясни Тулев.

Ако личната карта бъде открадната, няма да може да се злоупотреби с електронния подпис, увери експертът.

„Личните документи ще може да бъдат използвани само от конкретно устройство, който е предварително записан. Ще има и пин код, както е при дебитните карти. Освен това, всяко действие с личната карта се записва”, коментира още Тулев.

Според него е възможно в бъдеще дори да може да гласуваме онлайн с тях. Експертът по киберсигурност увери, че няма как да ни следя чрез личните карти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

3183 са новите случаи на коронавирус

Дани Тренчева

Десетки сигнали за починали в дом за възрастни във Варна

Дани Тренчева

Гешев: Надявам се на синхрон в работата с МВР

Дани Тренчева

25 февруари е Денят на Св. Тарасий, архиеп. Константинополски

Дани Тренчева

От декември в България ще лекуваме Ковид-19 с хапче за 5 дни

Дани Тренчева

Още 38 млн.лв. за отстъпката от 25 ст. на горивата

admin

Leave a Comment