05.05.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Огромна стъпка за демокрацията в Благоевград

Инициативен комитет по чл. 27, ал. 3 от  Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, организиращ подписка за провеждане на местен референдум, внесе подписка, съдържаща 12 075 подписа. Подписката бе провокирана от скандално Решение на местните парламентаристи да разрешат на кмета на Община Благоевград да изтегли кредит от над 17 000 000 лева.

Предстои подписката да бъде отразена в публичния регистър по чл. 27, ал. 5 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да бъде изпратена в електронен вид на териториалното звено на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ, която да извърши незабавна служебна проверка.

Ако се установи наличието на необходимия брой подписи, изискуеми от Закона, проверката се преустановява и се изготвя протокол, който се изпраща до председателя на Общинск съвет, след което благоевградчани, посредством един от инструментите на демокрацията ще отговорят на следния въпрос: Одобрявате ли решението на Общински съвет Благоевград за поемане на дългосрочен  дълг за реализиране на инвестиционно намерение „Скапто Терме АкваПарк Бачиново“.

В случаи на установени нередности в подписката, председателят на Общински съвет уведомява Инициативния комитет и определя едномесечен срок за отстраняването им.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

С искане за по-високи заплати, благоевградските полицаи излязоха на мълчалив протест

Кметът Апостол Апостолов и жители на Крупник почетоха паметта на Гоце Делчев

admin

Малките гимнастички от община Симитли завоюваха много награди в състезание по художествена гимнастика

admin

Откриха трупа на издирвана 54-годишна жена в полуразрушена необитаема къща в Кюстендилско

Дани Тренчева

Въвежда се режим на водоползването за високите части на село Крупник, заради разрушени участъци от довеждащия водопровод

Дани Тренчева

Димитър Грозданов от „МХ Тийм Симитли“ с две награди от Българската федерация по мотоциклетизъм

Дани Тренчева

Leave a Comment