05.05.2024
Без категория България

Българските образователни институции са готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ направи анализ на образователната система и заявява, че българските образователни институции са готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година. Това казват от синдиката, с председател д-р Юлиян Петров, предаде БТА.

Българските учители са в готовност за учебна година в нормална учебна среда, за намаляване на пагубните влияния на обучението в електронната среда и на вредите върху физическото и психическо здраве на нашите деца и ученици, се посочва още в съобщението.

Синдикатът ще отстоява с всички законови възможности и средства да се работи възможно най-много в присъствена форма на обучение и при евентуална необходимост от тестване на ученици за КОВИД-19, процесът да бъде изнесен извън образователните институции. „За съжаление, Министерството на здравеопазването, начело с министър Асен Меджидиев, нехае и създава огромен хаос в образователните институции с некомпетентните си заповеди. Продължава рекетът към парите за учениците с утвърждаванията на седмични разписания, а последната заповед на министъра потвърждава, че лекарите, сътворили този документ, нямат никаква представа за организацията и спецификата на учебния процес. Насилственото налагане на двусменен процес и обучение в електронна среда е геноцид към българските деца и ако министърът продължава с недообмислените си заповеди, Синдикатът „Образование“ ще поиска неговата оставка“, се казва в съобщението.

В него се отбелязва също, че Министерството на образованието и науката (МОН) въвежда Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която за момента е твърде несъвършена и Синдикатът „Образование“, заедно с МОН, отправят апел към българските родители да бъдат търпеливи, ако няколко седмици или месеци, не е заработил електронният дневник. Припомняме, че от тази година хартиеният дневник е в историята и образователните институции използват единствено електронен вариант. Въпреки възможните грешни показания на тази електронна платформа, тя ще бъде оптимизирана вероятно в следващите няколко месеца. Електронният дневник на НЕИСПУО трудно функционира и генерира грешно много от изискваните документи. Сроковете за въвеждане на информация във модулите на системата няма да бъдат спазени и вината за това не е на учителите и директорите, които упорито и извънредно, от месеци работят по тази система, заявяват от синдиката.

„МОН, като възложител на създаването на платформата НЕИСПУО, просто трябваше да си направи труда да възложи първо да се пробира и при ефективно действие, да се въведе в цялата дигитална комуникация. Нека министърът на образованието проф. Сашо Пенов изясни кой има интерес за създалата се ситуация, която доведе до брутален дигитален стрес в началото на учебната година. Нека виновните да получат дължимото!“, настояват от учителския синдикат.

По отношение на кадровата обезпеченост, нещата са много динамични и интересът към някои учебни дисциплини, като математика, български език, физика, география, е почти нулев. Често директорите в София и страната назначават учители пенсионери. Още по-често новоназначените учители издържат само по няколко месеца и сменят образователния бранш за по-добре платен и лишен от огромното прегаряне, на който е подложена учителската професия. Въпреки тези трудности, образователните институции ще отворят врати традиционно на 15 септември, с нормална кадрова обезпеченост.

Синдикатът „Образование“ приветства решението на министър Пенов да не атакува решението на съда за стопиране на директорските конкурси поради лошата наредба, приета без мандата на учителските синдикати, и заявява, че новата наредба трябва да се формира с участието на социалните партньори и задължително с техни представители в комисиите за избор на директори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

admin

Гражданите без валидни лични документи ще могат да гласуват с удостоверение на предстоящите избори

admin

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя Троян – Кърнаре

admin

2001 са новите случаи на COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Санкционират собствениците на имота, в чиято шахта пропадна бременна жена

Дани Тренчева

Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Дани Тренчева

Leave a Comment