04.05.2024
България Политика

БСП връща утре неизпълнен мандат, предстоят поредните предсрочни избори

БСП утре връща неизпълнен последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент. Това обяви шефът на парламентарната група на партията Георги Свиленски, след като днес за пореден път опозицията показа на все още управляващата коалиция, че вече няма мнозинство в парламента.

Поводът за това беше обявената вчера от лидера на БСП Корнелия Нинова законодателна програма, която днес трябваше да бъде подложена на гласуване и около нея да се оформи мнозинство с „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ). Парламентът обаче отхвърли предложението. Срещу него очаквано гласуваха, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, но то не беше подкрепено и от ИТН.

От опозицията предложиха отпадане от програмата на Народното събрание на проекторешението на БСП за законодателната програма до края на годината и предложението беше прието със 119  гласа „за“, 106 – „против“ и един „въздържал се“.

По думите на Георги Свиленски, гласуването е показало кой от коя страна на разделителната линия застава, а тя е на хората, които се борят с корупцията и на тези, които я защитават. Той припомни, че законодателната програма е включвала приемане на антикорупционния закон и избора на Бойко Рашков за председател на новата антикорупционна комисия, както и избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, след като Конституционният съд „заличи“ последния ѝ шеф Станислав Тодоров (виж тук).

„Опасността, която предстои пред държавата от днес нататък е в отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещи парламент и правителство. Под указанията на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС), парламентарните групи на ИТН, ДПС и „Възраждане“ саботираха и извадиха от програмата на парламента законодателната програма, предложена от БСП. Ясно стана, че Възраждане са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС. Всичко е било едно лицемерно поведение и те никога не са имали намерение да има правителство и работещо мнозинство. Утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен“, каза Свиленски.

По думите му, отговорността за „хвърлянето на държавата в безвремие“ е на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

„Никой не трябва да има съмнение относно зависимостите между тези четири партии“, добави Свиленски.

Related posts

СРЗИ: Проблемите със зелените сертификати са технически

Дани Тренчева

Очаква се ЕК да одобри помощ за бизнеса от 110 лв. за мегаватчас електроенергия

Дани Тренчева

Откриха процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Честваме Св. мъченици Тирс, Левкий, Филимон, Аполоний, Ариан и Калиник и другите с тях

Дани Тренчева

Арестуваха служител на ДАНС за подкуп

Дани Тренчева

Кирил Петков: Позицията ни по темата Русия-Украйна защитава изцяло българския интерес

Дани Тренчева

Leave a Comment