07.05.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Превозвачи от Благоевград се включиха в днешния протест

Превозвачи от Благоевград се включиха в днешния протест на транспортния сектор у нас, като от сутринта десетки тежкотоварни автомобили и автобуси се събраха при 88-ия километър на автомагистрала „Струма“.

Малко по-късно камиони и автобуси тръгнаха в колона по магистрала „Струма“, след което преминаха няколко пъти през кръговото кръстовище на главен път Е-79 след Благоевград в посока Симитли, но без да блокират пътя. Колоната от протестиращи, обаче, предизвика затруднения движението, поради което от Областната дирекция на МВР съобщиха, че пътуващите могат да ползват обходния маршрут Благоевград – с. Железница – Симитли – пътен възел при с. Черниче и обратно.

Ситуацията е тежка, трудна, надяваме се да получим разбиране от държавата и да бъдем чути, каза пред журналисти Деси Демандиева – представител на превозвачите. По думите й протестът не е свързан само с реформата в тол системата, но и с повишените цени на горивата и с пътищата, които са в „окаяно състояние“.

Протестът беше подкрепен и от автобусните превозвачи, които посочиха, че желаят диалог по проблемите в бранша. „Държавата ти казва – този целия бранш не ни интересува, трябва да умре, и ние какво, трябва да си мълчим? Вдигат се горивата, точно това ли беше моментът да се вдигнат тол таксите, нали това е убийствено за нас. Говорим по-малко за автобусните превозвачи и много повече за тежкотоварните“, каза Марио Богданов – представител на автобусния транспорт в Благоевград.

Исканията на превозвачите са за премахване на биокомпонента в горивата, намаляване на акциза на горивата и мораториум върху разширяването на обхвата и размера на тол таксата, планирано за юли тази година.

Related posts

 „Септември“ (Симитли) ще играе контрола срещу Беласица (Струмица)

Дани Тренчева

Хотелиери искат държавата да поеме част от сметките им за отопление

admin

21-годишният Кристиян Петров извади Богоявленския кръст в село Полена

Дани Тренчева

Крави и коне стряскат шофьори на пътя за Рилския манастир

admin

Д-р Калоянов аут от шефския пост на РЗИ Благоевград

„Рестартирай Европа“: Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, деца и възрастни от малцинствени общности

Дани Тренчева

Leave a Comment