17.05.2024
България Култура и изкуство

Панагюрското златно съкровище отново в Пловдив

С изложба на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Археологическия музей в Пловдив започва поредица от изложби, посветени на 140-тата годишнина от създаването на музея. Това каза директорът му Костадин Кисьов. Уникалният експонат, който е собственост на Археологическия музей, може да бъде видян от 10 май до 12 юни.

Съкровището пристигна днес под засилена полицейска охрана.

В събота – 14 май, когато е Европейската нощ на музеите, входът ще бъде платен. Две безплатни беседи от 11:30 часа и 15:00 часа ще представят цялата история на Археологическия музей и на Панагюрското златно съкровище – неизвестни факти за неговото пътуване по света и информация, която я няма в публичното пространство, каза директорът на музея.

От 18 май до 4 септември пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят изложба „Археологическите открития през 2021 година“. Тя представя артефакти, събрани от музейните работници на територията на град Пловдив от спасителни разкопки във връзка с новото строителство, каза Кисьов.

„Спомен за музея“ е мотото на изложбата, посветена на годишнината на музея. Тя ще бъде открита на 15 септември, датата на която е основан музея. Изложбата ще представи отделните етапи от създаването му досега чрез различни архивни документи и визуални материали, допълни Кисьов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Related posts

Разпитват обвинения за аферата на „Хемус“ в присъствието на Гешев

Дани Тренчева

ВАС отхвърли жалбите срещу решението на ЦИК за броенето на всички разписки

Дани Тренчева

МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева утре

Дани Тренчева

След автобусната катастрофа: Поставиха нови знаци на АМ „Струма” край Боснек

Дани Тренчева

Министерският съвет заседава днес

admin

Оставиха бележка със заплахи върху колата на бежанка от Украйна

Leave a Comment