09.12.2022
Свят

57% по-малко руски природен газ е преминал през Украйна за януари

Транзитът на руски природен газ през територията на Украйна за януари възлиза на 1,6 милиарда кубични метра, което е с 57 процента по-малко спрямо обемите за същия месец на 2021 г. Това съобщи днес компанията „Оператор на газопреносната система на Украйна“ на сайта си, пише БТА.

Според украинската компания транзитът на природен газ за Словакия през първия месец на 2022 г. е с 53 на сто по-малко в сравнение с януари 2021 година. Транзитът до Полша е намалял с 66 процента. В същото време транзитът към Молдова е нараснал с 1,3 процента. През миналия месец транзитът до Румъния е възобновен до 116 млн. куб. метра газ, но това е с 24,6 на сто по-малко спрямо януари миналата година.

През цялата 2021 г. операторът е транзитирал през Украйна 41,6 милиарда кубични метра природен газ към Европа, което е с 25 процента по-малко в сравнение с 2020 г.

При днешните търгове „Газпром“ не е резервирал допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна, нито капацитет за транспорт на газ за Германия през Полша по транснационалния магистрален газопровод „Ямал-Европа“ за второто и третото тримесечие на 2022 г. съобщават от ТАСС.

„Газпром“ спря да транспортира газ за Европа по газопровода „Ямал-Европа“ на 21 декември миналата година поради липса на заявки от европейски потребители. Руският холдинг не е резервирал допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна от половин година.

През 2019 г. Москва и Киев се договориха да продължат транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 до 2024 г. с възможност за удължаване на споразумението с още 10 години. ТАСС уточнява, че договорът предвижда транзит на 65 млрд. кубични метра газ през 2020 г. и 40 млрд. куб. метра годишно от 2021 до 2024 година. Транснационалният газопровод „Ямал-Европа“ преминава през територията на четири държави – Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектният капацитет на тръбата е 32,9 милиарда кубични метра газ годишно.

Източник: БТА

Related posts

Спешна среща в Гърция заради COVID-19

Дани Тренчева

Делата на Европейския съд по правата на човека вече са и на български език

Дани Тренчева

Откриха високо качество кокаин за милиони евро в Италия

Дани Тренчева

Украйна желае провеждането на преки преговори между Путин и Зеленски

Дани Тренчева

Малтийката Роберта Мецола е новият председател на ЕП

Дани Тренчева

Владимир Путин смята да участва в срещата на Г-20

Leave a Comment