03.10.2022
България

20 % по-ниска глоба за административно нарушение, ако е платена в 14-дневен срок

При наложена глоба или имуществена санкция от НАП, нарушителите ще имат възможност да намалят размера  ѝ с 20 %, ако я платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното им постановление. Това гласи нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която влезе в сила от 23 декември 2021 г. 

Според новите правила за административнонаказателно производство, лицата, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80 % от нейния размер. За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Ако не бъде подадено заявлението, то нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция. 

В 14-дневния срок от връчване на наказателното постановление, в намален размер могат да се платят глобите и имуществените санкции, които са по наказателните постановления, издадени след 22.12.2021 г. или преди тази дата, в случай че двете седмици от връчване на наказателното постановление не са изтекли към 23.12.2021 г.  В този случай наложената глоба или имуществена санкция, влиза в сила от датата на плащането ѝ. 

Новите правила за административнонаказателно производство са подробно разяснени в становище на НАП, публикувано в сайта на Агенцията.  

Related posts

Сербезова прекрати процедурата по закупуване на бързи антигенни тестове за учениците

Дани Тренчева

178 са новите случаи на КОВИД-19 , двама са починали

admin

19-годишен падна и загина на Мальовица

admin

COVID картата на България: Вече нито една област не е в жълтата зона

Дани Тренчева

КПКОНПИ към Йорданова: Кухите фрази не прикриват липсата на капацитет

Дани Тренчева

Скривалище на ТЕЦ „Бобов дол“ може да побере стотици хора в централата

Дани Тренчева

Leave a Comment