04.03.2024
112 България

18 години лишаване от свобода за акушерката Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на новородено дете

Върховният касационен съд потвърди решение на Софийския апелативен съд за наложеното наказание от 18 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим спрямо Е.К., съгласно присъда на Софийски градски съд от 2015 г.

На 18.04.2015 г. за времето от 01:49 часа до 03:12 часа в отделение по акушерство и гинекология на столична болница Е.К. направила опит умишлено да умъртви малолетната Н. Д., намираща се в безпомощно състояние, чрез нанасяне на множество силни удари с ръка в областта на главата и тялото, както и чрез задушаване с ръце в областта на врата на детето.

На малолетната Н. М. е причинена тежка черепно-мозъчна травма, свързана с фрактура на париенталната кост, обширни двустранни конузионни огнища, субарахноидна хеморагия, дифузен тежък мозъчен оток и други травми. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост и е довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от подсъдимата общественоопасни последици – смъртта на Н. Д.  – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2, т. 5, т. 6, пр. 2 и пр. 3 НК, вр. чл. 115 НК, вр. чл. 18, ал. 1 НК.

Лицето е задържано днес, 09.11.2021 г. Софийска градска прокуратура без забавяне предприе действия в изпълнение на наложеното наказание – привеждането на осъдената Е.К. в затвора в гр. Сливен.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Related posts

Андрей Гюров си показа дисертацията си във Виенския университет

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление

admin

Почитаме Света великомъченица Татяна

admin

Депутатите няма да обсъждат въвеждане на зелен сертификат за НС

Дани Тренчева

Прокуратурата привиква Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

Експерт: COVID добавката трябва да се дава само на нуждаещите се, а не на всички

Дани Тренчева

Leave a Comment