26.05.2024
България Икономика

15% ръст на цените в хотелите

Хотелиери повишават цените на нощувките до 15% след Нова година. Промяната е заради инфлацията и три пъти по-високите цени на електроенергията. 

Предсезон няма да има и през следващата година. Първите туристи по Южното Черноморие, които обикновено идват от Израел, засега нямат направени резервации. Оптимистичната прогноза е да посрещнем първите чуждестранни гости в Слънчев бряг след 15-и май. Реално, обаче, никой не очаква хотелите да се напълнят преди 1-ви юли. 

11 хотела в най-големия ни туристически комплекс по Българското Черноморие – Слънчев бряг са обявени за продажба от банките. Хотелите, които се готвят да отворят този сезон, ще повишат цените на нощувките с до 15%. Дали това ще е единственото повишение, обаче, никой не може да прогнозира. 

„За съжаление, ранни записвания тази година все още няма. Друга година по това време едно 30% от хотела е продаван. Хората са изключително много наплашени за втора поредна година. Изобщо не знаем дали ще има резервации. Цените набъбват нагоре. Хората се страхуват, не знаят какви ще им бъдат заплатите. Много е зле с резервациите“, разказа хотелиерът Румен Мончев.

Той споделя, че ще се опитат цените на нощувките ще бъдат повишени минимално с около 7%-10%. Но, според него, по-вероятно е да скочат с 20%-30%.

„Ще спечелят тези, които в момента си направят резервации, защото цената ще бъде ниска и неориентирана. Който иска, да си направи резервация сега, защото след април – май никой не знае какви ще са цените“. 

Хотелиерът Георги Тръпков е категоричен, че пазарът налага повишаването на цените за нощувките.

„Вдигнати са значително текущите разходи по отопление на обектите, на вода, климатизация. Значително скочиха цените на ред продукти. Но основното е, че електроенергията е шок като цена. Тя е три пъти над цената“, споделя Тръпков. 

Веселин Налбантов информира, че, ако не се повишат цените, ще работят под себестойността на продукта. 

„Винаги има опасност новите по-високи цени на туристическите пакети да доведат до отлив на туристи. Когато е в пакет, винаги гледаме да добавим и услуга, която да тушира тази разлика в увеличението на хотелското настаняване“, коментира туроператорът Яница Динева. 

И Динева потвърди, че ранни записвания няма и реално новият туристически сезон няма да започне преди 1-ви юни.

От туристическия бранш очакват да има засилена рекламна кампания на страната ни в традиционни пазари като Великобритания, Германия, Русия и Полша. За хората, които ще договарят организираните туристи за летния сезон е много важно мерки, изискванията и ограничения да не се променят, както беше през първите 2 години на пандемията. За поредна година, обаче, хората от бранша са категорични, че отново ни очаква непредсказуем летен сезон.

Източник: БНР

Related posts

Над 8 500 души в България умират на година заради мръсен въздух

Дани Тренчева

Президентът свиква КСНС днес

Дани Тренчева

Тихомир Безлов: В „Досиетата Пандора“ има поне 10 пъти повече български офшорни фирми

Дани Тренчева

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

Дани Тренчева

ВАС отмени броенето на контролните разписки от машините

Дани Тренчева

Fish Will Start Losing Sense of Smell as Carbon Dioxide Levels Rise, Study Finds

admin

Leave a Comment