21.02.2024
112 България

13 задържани при мащабна акция срещу лица, разпространявали порно с деца

Днес в цялата страна се провежда мащабна акция срещу лица, разпространявали педофилски материали. Над 20 адреса са претърсени, иззети са телефони, флашки и други магнитни носители на информация. Задържани са 13 души.

„Намерихме видео материали и фотоснимки, съдържащи брутални сексуални сцени на насилие над деца. Задържани са пилот от гражданска авиация, мотокаристи, автомонтьор, електротехник и др. Профилът им е мъже между 30-40 години, има и около 60-годишни, от тях около 50% са семейни и са с добри социални възможности“, заяви заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод операцията, съобщава БГНЕС.

По непотвърдена информация сред задържаните има IT специалист, както и общ работник.

Сарафов каза, че мащабната реализация в цялата страна се провежда от НСлС, Прокуратурата и ГДБОП. В нея участват над 30 следователи на НСлС, над 30 служители на ГДБОП Отдел “Киберпрестъпления” и над 60 жандармеристи”, посочи той.

“Никой да не си мисли, че е анонимен, не сте. Ако сме пропуснали някого, да знае, че ще дойдем и за него!”, категоричен е Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че за подобно посегателство трябва да се приложи по-сериозна строгост на закона. “Всички държавни институции трябва да опазим своите деца”, категорична е тя. Милева обясни, че задържаните са мрежа от лица, съставена от хора с добри доходи и семейства. Тя съобщи, че е имало случай, в който мъж от София е разпространявал снимки на деца от един месец до 2 години. “Бъдете бдителни и следете, когато децата сърфират в интернет“, посъветва тя.

Светослав Василев, завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС обясни, че има 5 души задържани в София, а останалите са от други части на страната. “Текат активни процесуално-следствени действия. Има задържан в близост до дом за деца, лишени от родителски грижи”, съобщи той.

Василев отбеляза, че едно от задържаните лица е било толкова нагло, че е оставило компютъра си да споделя детска порнография, за да не губи време да споделя. “Работим със съветски инструментариум от средата на миналия век. Всеки може да си направи сметка как се разследват такива престъпления с такава техника”, каза той.

Сарафов допълни, че настоящите данни, с които разполагат показват, че кадрите са заснемани там, откъдето са децата – бившите съветски републики, Виетнам, Индонезия и др. “Задържаните 13 лица са най-активните и агресивните, които разпространяват”, обясни той.

“Няма да спрем да работим. Ние и като професионалисти и като хора имаме вътрешната потребност да наказваме тези лица”, категоричен е Сарафов. По думите му това не е ОПГ, а лица, които по никакъв начин никой не може да предположи, че са такива.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Полиция обгради офиса на фирмата в Скопие, чийто автобус изгоря

Дани Тренчева

3616 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

ПСС за условията за туризъм в планините

admin

Задържаха бивш депутат от ГЕРБ

Прогноза за времето

admin

Жена е с прободна рана след скандал в жилище в Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment