22.04.2024
България Политика

Министър Гьоков: Има риск бюджетът да не мине

В тази ситуация на политическа криза рискът да не мине бюджетът е налице, но няма да бъде честно спрямо българите. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди откриването на Кариерен форум „Подкрепа за кариера в изкуството и културата“ в Аулата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Спомняте си как 46-то Народно събрание в пенсионноосигурителната сфера прие доста рискови и неразумни за бюджета решения, но се справихме, това правителство се справя с тези предизвикателства, каза Гьоков.

Министърът изрази задоволство, че на първо четене е приета актуализацията на бюджета на НЗОК и  Държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет.  Имаше риск за големия бюджет, като имаше заявки, че няма да бъде подкрепен в цялост, каза той. Според него разумът е надделял, защото този бюджет е за хората.

Надявам се на конструктивност от народното представителство и да не правят популистки предложения, добави социалният министър.

Чух заявките на парламентарните групи, че ще направят предложения между първо и второ гласуване, но чух и финансовият министър, който каза, че разумните предложения ще бъдат приети, коментира Гьоков.

Когато правихме актуализацията на бюджета, взехме предвид заявките на коалиционни партньори. Мисля, че оттам няма как да дойде изненада, заяви Гьоков. Той обясни, че няма представа какво би могло да излезе като предложения от другите парламентарни групи – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ нямам представа. Надявам се това да са разумни предложения, които да са в полза на хората и да са възможни за бюджета, допълни социалният министър.

Който и да дойде да управлява или ако това правителство продължи, приоритетите няма да са по-различни от тези, записани в споразумението като средносрочни и дългосрочни, а краткосрочните са за подкрепа за хората и бизнеса във времена на инфлация, посочи Гьоков.

Related posts

Зафиров посочи какво ще направят от БСП, ако им връчат третия мандат

admin

Радев пред ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на кабинет

admin

Черна статистика

admin

Поредно рязко поскъпване на основните храни от октомври

admin

В Пампорово арестуваха търговец на „зелени“ сертификати

Дани Тренчева

Никола Минчев: Решетките на входа на парламента ще бъдат премахнати

Leave a Comment