21.02.2024
Политика

Възможен е кабинет на ГЕРБ и ДПС със смокиново листо НДСВ?

В този парламент възможността да се генерират неочаквани събития с положителен знак сякаш не съществуваше по рождение. Това мнение изрази в интервю за БНР Весислава Танчева – експерт по политически комуникации.

Според нея хартиената коалиция е постигнала своето и е време да си оползотвори постигнатото.

 

Запитана обречена ли е декларацията на ПП, Танчева коментира:

„Зависи как точно обаче ще я обрекат. Поначало тази декларация е съставена, съвсем очевидно, в нея да бъдат включени приоритетите на повече от две партии – ПП и ДБ. Това трябва да бъде нещо като документ, който да е трудно да откажеш да гласуваш.“

Подобни документи изглеждат като опит да се харесаш на всички, а знаем от историята и класиците, че в подобни случаи „всички накрая ще те намразят и никой няма да те хареса“, коментира експертът по комуникации.

Опити за обединителни декларации вървят добре сред народи, съхранили способността си да формират национални цели и каузи, подчерта Танчева.

„Става дума за тип показност, за сочене на пръст към себе си – ето, аз направих всичко възможно. Ситуацията с ГЕРБ беше абсолютно същата.“

Всички партии в парламента са в предизборен режим и тази декларация звучи точно така, изтъкна експертът.

Политиците по традиция подценяват интелигентността на аудиторията, както и способността ни да реагираме пасивно-агресивно, но е факт, че в повечето случаи ние реагираме точно така, заяви Весислава Танчева в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ ние няма да вдигнем революция или стачка, но няма да отидем да гласуваме и това ще бъде нашата форма на протест – пасивно-агресивен.

Президентът извлича известна полза от сегашното положение, отбеляза Танчева.

Перспективата за служебни правителства до местните избори изглежда реалистична, смята тя, с уговорката, че не е ясно изборите напролет какво ще ни поднесат.

Танчева обърна внимание върху ефекта на „черния лебед“ – възкресяването на партия като НДСВ за промяна на съотношенията на силите, като прогнозира възможен кабинет на ГЕРБ и ДПС със смокиново листо НДСВ.

Related posts

Missed Connection: Donald Trump Jr. and Robert Mueller Cross Paths at Washington Airport

admin

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

admin

Десислава Атанасова (ГЕРБ): Третият мандат трябва да бъде върнат веднага

admin

Асен Василев: Ако имаме основание, ще съдим „Газпром“

admin

Биков: Нито една прогноза на Василев не се е сбъднала

Сачева: Народът не иска да изчегърта ГЕРБ

Дани Тренчева

Leave a Comment