26.04.2024
България

Протест пред парламента и автошествие срещу COVID сертификатите

Автошествие под наслов „Поход на свободата“ и с искане за отпадане на противоепидемичните мерки потегли от площада пред Народното събрание и се отправи към Орлов мост. Очаква се да мине през Околовръстния път и да приключи пред сградата на президентството.

Шествието се води от полицейски патрул. Участват два буса и около 15 автомобила. Участниците са се организирали в социалната мрежа по примера на протестите в Канада.

Говорителят на протеста Явор Гочев обяви пред събралите се на площада граждани, че в Канада хората протестират вече седмица. „Ние излизаме да кажем, че не протестираме срещу лошо поддържаните пътища. Днес ние излизаме да кажем „не“ на зеления сертификат, „не“ на дискриминацията“, каза Гочев.
Засилена е полицейската охрана пред сградата на парламента. Има служители на полицията и на жандармерията.

Малко по-рано около 50 противници на зеления сертификат се събраха на протест под надслов „Марш на свободата, премахване на тиранията от пандемията“. Повечето от участниците имаха и други каузи, за които се бореха, например, намаляване на високите цени на горивата.

„Очакваме управляващите да се осъзнаят, че тези цени на горивата са спекулативни. Къде отиват тези пари? Не се оправяме в тази ситуация, но не очакваме управляващите да ни чуят. Правителството трябва да пада: или ще направят нещо в полза на хората, или да си ходят. Това е политика на геноцид“, каза един от протестиращите.

„Аз съм тук, за да мога да подкрепя абсолютно всички хора, които са осъзнали нещата. Отдавна е ясно какво се случва. Време е медиите да спрат да заблуждават хората. Аз живея под наем. Трудно се оправям“, каза възрастна гражданка.

Отпадането на зелените сертификати беше другата кауза на протестиращите.

„Аз протестирам срещу зеления сертификат. С негова помощ се въвеждат мерки, които ни ограничават. Искаме да постигнем неговата отмяна, ако не го постигнем днес, ще го постигнем утре. В началото на пандемията се започна с манипулации. Няма такъв вирус. Манипулацията е огромна, като се започне с бройката на умрелите. Трагична история е“, възмути се протестиращ.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

НАП наложи запор върху стоки, собственост на фирма, укрила близо 100 000 лв. ДДС

admin

Министерството на финансите взе още 500 млн. лв. дълг от вътрешния пазар

Петър Петров

2020 г.: Значително намалява детската смъртност, застаряването продължава

Дани Тренчева

Бюджетната комисия прие на първо четене промени в три данъчни закона

Дани Тренчева

Спират плановия прием и плановите операции в София-град

Дани Тренчева

Окончателно: Десислава Тодорова вече не е кмет на Борован, предстоят нови избори

Leave a Comment