19.03.2024
Covid-19

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС.

Комисията прие правила, свързани с цифровия сертификат на ЕС за COVID, с които се установява задължителен срок от 9 месеца (точно 270 дни) за валидност на сертификатите за ваксинация за целите на пътуването в рамките на ЕС. Ясният и уеднаквен срок на валидност на сертификатите за ваксинация ще гарантира, че мерките за пътуване ще продължат да бъдат координирани, както призова Европейският съвет след последното си заседание от 16 декември 2021 г. Новите правила ще гарантират, че ограниченията се основават на най-добрите научни доказателства, както и на обективни критерии. Непрекъснатата координация е от съществено значение за функционирането на единния пазар и ще осигури яснота за гражданите на ЕС при упражняването на правото им на свободно движение.

Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

Related posts

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Дани Тренчева

Тези факти за хигиената ще ви ужасят!

admin

Петков: От днес трябва да засилим нивото на ваксинация

Дани Тренчева

Новите случаи на КОВИД-19 у нас през последното денонощие са 362

1 693 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

2681 са новозаразените с коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment