18.10.2024
Без категория Свят

Жертвите на земетресението вече са над 40 000

Броят на жертвите на земетресенията в Турция надхвърли 36 хиляди души, а в Сирия над шест хиляди, с което общия брой на жертвите в двете страни е вече повече от 40 000. Над 105 хиляди са ранените само в Турция.

Въпреки, че шансовете за намиране на оцелели хора драстично намаляха, след 212 часа беше спасена 77-годишна жена от развалините в турската провинция Адъяман. Събралите се наоколо роднини на жената искрено благодариха на спасителите.

Сириец на 65 години и младо момиче също бяха извадени от развалините на сграда в град Антакия, 208 часа след опустошителното земетресение. Така броят на оцелелите, извадени от руините повече от седмица след най-силното земетресение в съвременната история на Турция, достигна 10 души.

Международни спасителни екипи продължават да търсят оцелели под развалините в турските провинции. Португалски екипи продължиха спасителните си работи в Антакия, заедно с испански екипи, подпомагани от кучешки отряд.

 

Пристигнахме тук, в Хатай, в събота и оттогава не спираме да виждаме как всеки ден се спасяват живи хора. Така че смятаме, че все още има вероятност под развалините да има хора и трябва да продължим да търсим.

Хулиан Идалго, координатор на кучешкия отряд на пожарната в Севиля

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че спасителните работи ще продължат, докато не бъде изваден и последният човек изпод срутените сгради. По думите му около 250 000 служители са на терен в зоните на земетресенията. 10 000 чуждестранни служители от 82 държави в момента работят в зоната на бедствието, а над 100 страни са предложили помощ.

 

Подпомагаме усилията за търсене и спасяване в Антакия в срутените сгради. Започнахме чрез координация с турското посолство, което поиска помощ в подкрепа на турския народ и турското правителство. Те ни помолиха за помощ и ми изпратиха покана. Свързах се с местните цивилни пожарникари от Испания и те предложиха своята подкрепа, като изпратиха четири издирвателни и спасителни кучета и техните водачи.

Карлос Херера, ръководител на частния португалски екип за търсене и спасяване

Десетки хиляди сгради бяха разрушени или сериозно повредени, което остави милиони хора без дом. Тъй като в дните след земетресението приютите се запълниха, много хора потърсиха подслон в палатковите градчета, които бяха създадени в различни райони, включително в пристанищния град Искендерун.

По думите му над 2,2 милиона души са напуснали районите, засегнати от трусовете.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето

admin

Турция трайно се отдалечава от ценностите и стандартите на ЕС

admin

Първи сняг падна в София

admin

Прогноза за времето

admin

Прогноза за времето

admin

Бащите и осиновителите с право на два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст

admin

Leave a Comment