29.03.2024
Covid-19 Свят

Ще анулира ли Гърция българските зелени сертификати

ЕРТ разказа за схема с фалшиви COVID паспорти, издавани у нас

Фалшиви български COVID сертификати се продават срещу 300 евро в Гърция. За такава схема разказва репортаж на гръцката държавна телевизия ЕРТ. По думите на човек, който е вероятен посредник, в южната ни съседка са разпространени хиляди фалшиви здравни паспорти, отпечатани в България.

Оперативният представител на престъпната група, с когото разговаря журналистката, потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият такъв сертификат от България, без да се ваксинират. В рамките на 15 минути обяснява каква е цялата схема и как се случва всичко.

Кореспондентът на NOVA в Гърция Бойка Атанасова обясни, че в момента зелените сертификати от България се гледат под лупа. Коментира се вероятността южната ни съседка едностранно да ги анулира. Съдебната власт, в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването, разглеждат всеки постъпил сигнал. Оплакванията са многобройни.

Към момента по случая няма посочена конкретика, не са ясни и имената на издавалите фалшивите документи. Има само свидетелско показание на човека, които твърди, че е един от хората, убеждавали гръцки граждани, че може да получат такъв сертификат. Той уреждал пътуването до България.

„Аз не издавам сертификати директно. Става дума за трафик от България. Отиваш там, дават ти сертификат, проверяваш името си и го подготвят. Виждаш дали всичко е наред, плащаш и си тръгваш. От мига, в който отиваш, за 15 минути си готов. Струва 300 евро. Аз знам за над 100 сертификата за три месеца. Каналът е български, просто тук имат хора, които ги познавам, аз ги изпращам в София. Мисля, че са хиляди издадените сертификати в България”, казва пред журналистката той.

Схемата, обяснява кореспондентът ни, не действа само в Северна Гърция, а се е разпростряла в цялата страна. Другото, което става ясно от репортажа, е, че българските сертификати се разпространяват и в цяла Европа, твърди мъжът.

Българската прокуратура, заедно с държавното обвинение в Гърция, са започнали издирвателни действия след изнесените твърдения в репортажа.  

На този фон от утре в Гърция започват да действат нови COVID мерки, а 8 000 полицаи ще следят за тяхното спазване.

Related posts

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

Министър Денков: Ако успеем с тестването, децата вече няма да се налага да учат от вкъщи

Дани Тренчева

Радев: Правителството управлява успешно COVID кризата

Дани Тренчева

Въвеждат се нови противоепидемични мерки в област Благоевград, считано от 31 януари

Дани Тренчева

Банско и Боровец са най-евтините ски курорти в Европа

Дани Тренчева

СЗО: Европа отново е епицентър на пандемията

Дани Тренчева

Leave a Comment