25.06.2024
България

Янев: България е активен член на НАТО и не може да бъде обект на чужди решения

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения. Това заяви за БТА министърът на отбраната Стефан Янев в първото си интервю, след като пое ръководството на МО. Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.

Янев коментира позицията си, публикувана преди дни във Facebook, относно евентуално разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия и уточни, че в нея е изразил лично мнение в качеството му на министър на отбраната.

„Това не е национална позиция все още и от тази гледна точка не би трябвало да има спекулации, че това е официална позиция на България към този момент. Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО”, посочи Янев.

Министърът на отбраната подчерта, че имаме нужда от развитие на собствените си способности, като напомни, че като член на НАТО сме поели ангажимент в това отношение. Янев изтъкна, че без да развиваме собствените си способности, няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да отговорим адекватно на това, за което сме призвани – да гарантираме сигурността на българските граждани.

Според Янев съдбата на модернизационния проект за бойни бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решена във възможно най-кратък срок. „Целта ни ще бъде възможно най-скоро да го стартираме – по възможно най-добрия начин и от законова гледна точка, и от гледна точка на защита на българския икономически интерес за участие на български фирми, ако не в пълното производство, поне в частичното производство и последваща поддръжка на този тип техника”, допълни министърът.

На въпрос за равносметката му като премиер в две последователни служебни правителства, Янев коментира, че е имало много трудни моменти, защото са управлявали няколко паралелни кризи наред с организацията на изборите за Народно събрание.

„Не беше никак лесно, в крайна сметка – справихме се с много предизвикателства и то благодарение на това, че действахме като отбор, което за мен беше основно предизвикателство, защото съставът и на двете служебни правителства беше от хора с различна история, различен опит, житейски мироглед, политически пристрастия”, посочи той.

„В крайна сметка показахме, че държавата може да се управлява по един прозрачен и лесен за обяснение пред обществото начин”, допълни Янев. Той очерта наследството, което оставят служебните кабинети – в момента и обществото, и управлението, администрацията на държавата, са подготвени за подходящи и целесъобразни реформи.

Източник: БТА

Related posts

Пак сблъсъци край Паметника на съветската армия в София

admin

КПКОНПИ глобява с 5000 лв. шефа на КРС, трябва да върне още 70 000 лв.

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Прогноза за времето 3 януари 2022

Дани Тренчева

Медик: Крайно време е да се въведе задължителна ваксинация за определени групи

Дани Тренчева

“Булгаргаз” с прогноза за цената на природния газ за април

Дани Тренчева

Leave a Comment