23.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

ЮЗУ завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна

Югозападният университет в Благоевград завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна, предаде БНР. Те ще получат още финансова и психологическа помощ, както и възможност семействата им да бъдат настанени в жилища.

46 са бесарабските българи от Украйна, които учат в ЮЗУ. Повечето са в Благоевград, но има и такива, които са в родината си.

Ректорското ръководство има връзка с всеки от тях и е предприело конкретни стъпки за да продължат обучението си, каза доц. Ицка Дерижан, заместник-ректор по учебната дейност: 

„Семестърът е заверен служебно на всички студенти, които не могат да дойдат лично го заверят. Изцяло сме публикували материали на системата „Black Board System“ и там сме се погрижили нито една от учебните дисциплини да не бъде затваряна. Всичко е на разположение на студентите, ако се наложи да учат от дистанция“.

Бесарабските студенти получават и безплатна психологическа помощ.

„Студентите са информирани, че можем да подкрепим техните семейства, ако те дойдат в Благоевград. Нашата готовност е на лице. Но аз мисля, че това ще бъде доста по-дълъг процес, от колкото ние мислим“, добави доц. Ицка Дерижан.

Югозападният университет помага на двама младежи, избягали от войната в Украйна. След като получат статут на бежанци, те могат да продължат образованието си във висшето училище.

Related posts

4-годишното дете е в Пирогов с 80% изгаряния, след инцидент в Благоевград

admin

Кръгла маса „30 години специалност „Психология““ ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

„Септември“ (Симитли) се изправя срещу „Спортист 2009“ (Своге)

Дани Тренчева

Нови противоепидемични мерки в Благоевградска област

Дани Тренчева

Шампионите на Иван Милчев с 14 медала от държавното първенство по ММА

Дани Тренчева

Откриха издирваната студентка на ГКПП „Кулата“ с криминално проявен

admin

Leave a Comment