29.05.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

ЮЗУ завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна

Югозападният университет в Благоевград завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна, предаде БНР. Те ще получат още финансова и психологическа помощ, както и възможност семействата им да бъдат настанени в жилища.

46 са бесарабските българи от Украйна, които учат в ЮЗУ. Повечето са в Благоевград, но има и такива, които са в родината си.

Ректорското ръководство има връзка с всеки от тях и е предприело конкретни стъпки за да продължат обучението си, каза доц. Ицка Дерижан, заместник-ректор по учебната дейност: 

„Семестърът е заверен служебно на всички студенти, които не могат да дойдат лично го заверят. Изцяло сме публикували материали на системата „Black Board System“ и там сме се погрижили нито една от учебните дисциплини да не бъде затваряна. Всичко е на разположение на студентите, ако се наложи да учат от дистанция“.

Бесарабските студенти получават и безплатна психологическа помощ.

„Студентите са информирани, че можем да подкрепим техните семейства, ако те дойдат в Благоевград. Нашата готовност е на лице. Но аз мисля, че това ще бъде доста по-дълъг процес, от колкото ние мислим“, добави доц. Ицка Дерижан.

Югозападният университет помага на двама младежи, избягали от войната в Украйна. След като получат статут на бежанци, те могат да продължат образованието си във висшето училище.

Related posts

Община Благоевград изплати еднократните помощи за новородени

Дани Тренчева

Около 90 процента от населението на област Благоевград е преброено

Дани Тренчева

16-годишно момче нападна и ограби възрастна жена в Дупница

Дани Тренчева

Община Симитли кандидатства по нов социален проект

admin

22 висши училища ще участват в организираната в Благоевград Панорама на университетите

Дани Тренчева

Любомир Янев, уловил Богоявленския кръст в Симитли, дари средства за изграждането на чешма и навес в махала „Косячка” на квартал „Ораново”

Дани Тренчева

Leave a Comment