26.06.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

ЮЗУ завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна

Югозападният университет в Благоевград завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна, предаде БНР. Те ще получат още финансова и психологическа помощ, както и възможност семействата им да бъдат настанени в жилища.

46 са бесарабските българи от Украйна, които учат в ЮЗУ. Повечето са в Благоевград, но има и такива, които са в родината си.

Ректорското ръководство има връзка с всеки от тях и е предприело конкретни стъпки за да продължат обучението си, каза доц. Ицка Дерижан, заместник-ректор по учебната дейност: 

„Семестърът е заверен служебно на всички студенти, които не могат да дойдат лично го заверят. Изцяло сме публикували материали на системата „Black Board System“ и там сме се погрижили нито една от учебните дисциплини да не бъде затваряна. Всичко е на разположение на студентите, ако се наложи да учат от дистанция“.

Бесарабските студенти получават и безплатна психологическа помощ.

„Студентите са информирани, че можем да подкрепим техните семейства, ако те дойдат в Благоевград. Нашата готовност е на лице. Но аз мисля, че това ще бъде доста по-дълъг процес, от колкото ние мислим“, добави доц. Ицка Дерижан.

Югозападният университет помага на двама младежи, избягали от войната в Украйна. След като получат статут на бежанци, те могат да продължат образованието си във висшето училище.

Related posts

Слънчевите деца от Дневния център в град Симитли изработиха Валентинки и картички по случай Св. Валентин

Дани Тренчева

Кметът Илко Стоянов финализира цялата законова процедура за запазване на терена на бившите казарми като общинска собственост

Дани Тренчева

Кукерският фестивал в Благоевград с ново място за провеждане, сурвакарските групи ще дефилират по главната пешеходна улица в областния център

Дани Тренчева

Добра новина! Несретниче намери своите стопани

Дани Тренчева

Пътят Полето – Брежани е част от Републиканската пътна мрежа и за него отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“

Дани Тренчева

Здравният министър: Ако броят на заразените се увеличава, ще има нови мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment