04.12.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

ЮЗУ завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна

Югозападният университет в Благоевград завери служебно семестъра на всичките си студенти от Украйна, предаде БНР. Те ще получат още финансова и психологическа помощ, както и възможност семействата им да бъдат настанени в жилища.

46 са бесарабските българи от Украйна, които учат в ЮЗУ. Повечето са в Благоевград, но има и такива, които са в родината си.

Ректорското ръководство има връзка с всеки от тях и е предприело конкретни стъпки за да продължат обучението си, каза доц. Ицка Дерижан, заместник-ректор по учебната дейност: 

„Семестърът е заверен служебно на всички студенти, които не могат да дойдат лично го заверят. Изцяло сме публикували материали на системата „Black Board System“ и там сме се погрижили нито една от учебните дисциплини да не бъде затваряна. Всичко е на разположение на студентите, ако се наложи да учат от дистанция“.

Бесарабските студенти получават и безплатна психологическа помощ.

„Студентите са информирани, че можем да подкрепим техните семейства, ако те дойдат в Благоевград. Нашата готовност е на лице. Но аз мисля, че това ще бъде доста по-дълъг процес, от колкото ние мислим“, добави доц. Ицка Дерижан.

Югозападният университет помага на двама младежи, избягали от войната в Украйна. След като получат статут на бежанци, те могат да продължат образованието си във висшето училище.

Related posts

Зарязаха лозята за здраве и берект в село Черниче

Дани Тренчева

Дядо Коледа и Снежинката, която си търси приятел се срещнаха с децата от филиал Ораново на ДГ „Радост“

Дани Тренчева

Конкурс за домашно червено вино за празника на лозаря в община Петрич

Дани Тренчева

Временни противоепидемични мерки в Област Благоевград

admin

Община Симитли разкрива временен преброителен пункт

Дани Тренчева

Пожарникари са транспортирали болен възрастен мъж от високопланинско село

Leave a Comment