30.11.2022
България

Ще има ли недостиг на зърно?

Планиране на земеделието у нас за няколко години напред е невъзможно в сегашната ситуация, коментира за радио Варна Кирчо Шарков, председател на земеделска кооперация „Сеяч” в село Царевци, която се занимава с растениевъдство и животновъдство.

Проблемите в земеделието не са от вчера, но по време на пандемията стана по-трудно, а със започването на войната трудностите пред земеделците съвсем се задълбочиха, каза Шарков.

Той обработва 12 500 декара земя в община Аврен – основни култури са пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Отглежда и около 400 глави българско черношарено говедо, няма намерение да се отказва от тях, макар да знае, че ако закрие животновъдството ще си помогне в земеделието. Шарков обясни, че основен вносител на суровини – торове, машини, препарати, семена, горива и др. е Русия.

Най-фрапиращо е увеличението на цената на торовете, която е скочила между 4 и 5 пъти, което означава, че около 25% от разходите на земеделеца ще отидат за торове.

Дори и сегашните цени да се запазят недостиг на зърно ще има, а цената на хляба рязко ще скочи, прогнозира още Шарков.

Той посочи, че с повишаването на цените се обезсмисля и отпусканата държавна субсидия от 30 лева за декар, която  не е променяна от 10 години насам. Тогава с въпросните 30 лева земеделецът е успявал да покрие част от разходите за тор и гориво, а сега не може да покрие дори и 1/3 само от цената за тор.

Не може да се прави бизнес без някаква предсказуемост, обобщава трудното положение в момента Кирчо Шарков.

Related posts

Нулева ДДС ставка за някои стоки в битката с COVID-19

Дани Тренчева

Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността

Дани Тренчева

Броят разписките от машинното гласуване в 30% от секциите

Дани Тренчева

НС одобри окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 20 декември 2021

Дани Тренчева

Почина 6-годишното дете, пребито с метална тръба от дядо си

Дани Тренчева

Leave a Comment