18.06.2024
Благоевград България Пулсът на Югозапада

Част от учениците в София, Бургаско и Благоевградско ще учат онлайн

Учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас в София град и област Бургас ще учат онлайн една седмица от понеделник, 24 януари т.г. Изключение е бургаската община Руен, където учениците ще продължат да ходят присъствено на училище. Занятията ще се провеждат от дистанция също за всички ученици от V до XII клас в област Благоевград.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков издаде заповеди за организиране на онлайн занятия след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в трите области.

Другите випуски ще останат в училище при наличие на „зелен сертификат“ или след тестване веднъж седмично. За децата от I до IV клас присъственото обучение е ключово важно за изграждане на навици за учене и усвояването на базови знания. За седмокласниците, десетокласниците и дванадесетокласниците предстоят важни изпити – национално външно оценяване и матури.

Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

Частичното преминаване към онлайн обучение в София, Бургас и Благоевград се налага заради по-високия процент на диагностицираните с COVID-19. Към днешна дата болните ученици в столицата са 3,09 %, което е почти двойно повече отколкото средните стойности за страната – 1,71%. Болните учители са 5,68% а непедагогическите специалисти – 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната.

В Бургас 4,27% от преподавателите и 2,75% от непедагогическия персонал са положителни за вируса. Заразените ученици са 1,99%.

В Благоевград са болни най-голям процент учители и непедагогически специалисти – съответно 8,71% и 6,67%. Учениците с позитивен резултат от лабораторен тест са 2,46%.

По-висок е делът и на карантинираните ученици в София – 3,52% и в Бургас – 3,95% спрямо средния процент за страната – 2,83%. Стойността за Благоевград приближава средната с 2,73%.

В Бургас карантинираните преподаватели са 4,69%, а в София – 5,28% при средни данни за страната 4,43%. В Благоевград картината е още по-тревожна с 9,44% учители под карантина.

Карантинираните непедагогически специалисти в Бургас са 3,36%, в София 2,92%, а в Благоевград 7,3% при 2,78% за страната.

Министерството на образованието и науката очаква заповеди за въвеждане на ротация в училищата и от други Регионални здравни инспекции в страната. Въз основа на тях министърът на образованието и науката ще разпореди онлайн обучение в съответните области.

Related posts

Ефективна присъда за управление на автомобил след употреба на наркотици

admin

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

admin

Кметът Апостолов: След оценка на държавна приемателна комисия новият мост между Симитли и кв. Ораново ще бъде пуснат в експлоатация

Дани Тренчева

Болниците настояват сумите над 150 лв. от цената за мегаватчас да се поемат от държавата

Дани Тренчева

Отбелязваме 144 години от освобождението на България!

Дани Тренчева

МОН обяви кога големите ученици се връщат в клас

Дани Тренчева

Leave a Comment