17.06.2024
България

ЦИК ще може да съхранява машините и в частни помещения

Министерският съвет прие решение за определяне на условията и реда за съхраняването на устройствата за машинно гласуване.

Съгласно правителственото решение, за осигуряване произвеждането на всички видове избори, техническите устройства за машинно гласуване трябва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), отговарящо на общите условия за добра организация на подготовката, инсталирането, разпределението и транспортирането на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от ЦИК.

До осигуряването на подходящи помещения – държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Комисията помещения – частна собственост, отговарящи на съответните изисквания.

МВР ще осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от Централната избирателна комисия. Достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на ЦИК.

Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година с отделен акт на Министерския съвет. 

Related posts

От 7-и февруари в МС ще се влиза само със зелен сертификат

Дани Тренчева

„Булгаргаз” предложи по-ниска цена на газа за март

Дани Тренчева

Туристическият бизнес настоява за зелен сертификат за всички български граждани

Дани Тренчева

Разбиха група за шпионство, в нея участвали висши чиновници от Военното министерство и НС

Дани Тренчева

Служители в спешното в Самоков напускат заради агресията срещу тях

Премиерът се срещна с „Възраждане”

Дани Тренчева

Leave a Comment