27.01.2022
България

ЦИК ще може да съхранява машините и в частни помещения

Министерският съвет прие решение за определяне на условията и реда за съхраняването на устройствата за машинно гласуване.

Съгласно правителственото решение, за осигуряване произвеждането на всички видове избори, техническите устройства за машинно гласуване трябва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), отговарящо на общите условия за добра организация на подготовката, инсталирането, разпределението и транспортирането на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от ЦИК.

До осигуряването на подходящи помещения – държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Комисията помещения – частна собственост, отговарящи на съответните изисквания.

МВР ще осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от Централната избирателна комисия. Достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на ЦИК.

Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година с отделен акт на Министерския съвет. 

Related posts

Подходящите за зимата гуми са задължителни от днес

Дани Тренчева

3-годишно дете падна от 4 етаж на блок в Сливен

Дани Тренчева

Изписаха още четирима от ранените при катастрофата на „Струма“

Дани Тренчева

Радев: Каролос Папуляс положи основите на съвременните българо-гръцки отношения

Дани Тренчева

Виолета Комитова: Проверка установи, че част от „Струма“ не е магистрала

Дани Тренчева

Възстановено е движението през Хаинбоаз

Дани Тренчева

Leave a Comment