02.12.2023
България

ЦИК ще може да съхранява машините и в частни помещения

Министерският съвет прие решение за определяне на условията и реда за съхраняването на устройствата за машинно гласуване.

Съгласно правителственото решение, за осигуряване произвеждането на всички видове избори, техническите устройства за машинно гласуване трябва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), отговарящо на общите условия за добра организация на подготовката, инсталирането, разпределението и транспортирането на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от ЦИК.

До осигуряването на подходящи помещения – държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Комисията помещения – частна собственост, отговарящи на съответните изисквания.

МВР ще осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от Централната избирателна комисия. Достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на ЦИК.

Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година с отделен акт на Министерския съвет. 

Related posts

50 хиляди украински бежанци са останали в България

Почитаме Св. мъченик Никифор Антиохийски

Дани Тренчева

Очаква се засилен трафик в страната след почивните дни

Дани Тренчева

Почина 6-годишното дете, пребито с метална тръба от дядо си

Дани Тренчева

18-годишен младеж загина при катастрофа

admin

164 хиляди нелегални мигранти са спрели граничните полицаи през 2022 г.

admin

Leave a Comment