28.03.2024
България Политика

Христо Иванов: ГЕРБ не са партия, а кооперация за осигуряване на взаимна безнаказаност

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов обяви, че денят, в който ще се потърси сметка за аферите и скандалите при управлението на Бойко Борисов рано или късно е щял да дойде и в ГЕРБ са били наясно с това. Но той призова всички действия спрямо бившите управляващи да се извършват при спазване на законите, пишат от пресцентъра на партията.

“ГЕРБ с отказа си да влязат в сериозен разговор за необходимостта от реформа в прокуратурата показаха, че не са точно партия, а една кооперация за осигуряване на взаимна безнаказаност от закона на бивши министри и бивши функционери от властта. Разбира се, че сега ще истеризират и ще твърдят какво ли не”, заяви Иванов в парламента по повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Атанасова.

“В общественото пространство с години се трупат огромно количество въпроси, твърдения, потенциални доказателствени средства, които не бяха разследвани адекватно. Рано или късно денят, в който трябваше да бъдат разследвани, щеше да дойде. Но това трябва да се случва по закон и по стандарти, за да можем да затворим тази страница без реваншизъм и притеснения, че едните удрят другите”, добави той.

Христо Иванов заяви, че няма повече информация за арестите в четвъртък вечерта. Според него действията на МВР към момента не могат да бъдат определени като репресия.

“Това, което видяхме от МВР, е в рамките на съществуващите правила, така че не може да се говори за репресия. Това, което направиха с Десислава Иванчева, беше очевидна репресия, отиващата отвъд всякаква възможна необходимост”, коментира той.

“Абсолютно съм сигурен, че колегите в изпълнителната власт са наясно колко е важно промяната да се изразява не просто в това, че най-сетне определени лица, които са били недосегаеми, стават досегаеми. Промяната трябва да се изрази в това, че този път се действа по закон. Убеден съм, че има яснота по това”, каза той.

Христо Иванов изрази скептицизъм за ролята на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев в разследването на бившите управляващи. “С години в прокуратурата се е установила тежка кариерна зависимост от главния прокурор и подконтролната му прокурорска  колегия във Висшия съдебен съвет. Структурната реформа във ВСС е важна, за да могат прокурорите да се чувстват спокойни, че никой няма да ги накаже кариерно. Тази реформа няма да започне, докато Иван Гешев, близък приятел на PiAr Sevi, не си тръгне”, заяви той.

Related posts

Убийство и самоубийство разтърсиха Врачанско

admin

“Продължаваме Промяната” ще даде брифинг

admin

Радостин Василев: ИТН със сигурност няма да е част от следващия парламент

admin

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

Дани Тренчева

909 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Православната църква чества пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст

Дани Тренчева

Leave a Comment