22.07.2024
България

Хотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

Заради забавянето на плащанията в Балчик са започнали да отказват настаняването на повече украинци

Хотелиери в Балчик са пред финансов фалит, след като и до момента не са получили помощта от 40 лв. от държавата, съобщи БНР.(link is external)

Собственици на места за настаняване в Балчик бяха сред първите, отворили базите си за бягащите от войната украински граждани. Втори месец обаче служителите им са без заплати, а сметките за ток трябва да бъдат платени до 20 април.

„Хотелите в Балчик, настанили повече от 1200 украински граждани, продължават втори месец да разчитат само на собствени средства, които са отдавна изчерпани“, споделя управителят на хотел Пламен Козарев. По думите му на края на месеца ще трябва да бъде преустановено електричеството в неговия хотел, поради което той ще трябва да освободи персонал или да ги пусне в неплатен отпуск. „Същевременно бежанците, по същия начин, ще трябва да им търся някъде място в други хотели при колеги“, коментира той.

„За плащане не чакат само сметките за ток. Стана време да плащаме заплати на персонала, имаме разходи към доставчици още непокрити доста, пране, консумативи, въобще са хиляди неща“, коментира друг управител на хотел – Христо Желев. Той е кандидатствал за кредит, други негови колеги също търсят вариант да намерят средства. Заради забавянето на плащането хотелиери са започнали да отказват да настаняват повече украински граждани, допълва Желев.

Припомняме, че сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Очаква се хората да бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н.

Related posts

2299 са новозаразените за денонощие у нас

Дани Тренчева

Прогноза за времето 20 януари 2022

Денят на Св. Пимен Зографски

admin

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

От утре токът за бизнеса у нас скача драстично

admin

Днес отбелязваме зимния Симеоновден

admin

Leave a Comment