28.03.2024
Covid-19 Свят

Хапчетата срещу коронавирус Paxlovid вече са разрешени в Европа

Европейската агенция по лекарствата препоръча условната употреба на Paxlovid, разработен от американската компания Pfizer, за лечение на COVID-19. Това се казва в изявление на фармацевтичния регулатор.

„Комитетът по лекарствата за хуманна медицина на ЕМА препоръча да се издаде условно разрешение за регистрация на пероралния антивирусен лекарствен продукт Paxlovid за лечение на COVID-19“, се казва в изявление на агенцията.

Условното свидетелство за регистрация се издава въз основа на по-малко пълни данни, отколкото при конвенционалната регистрация. Наличната информация обаче трябва да показва, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете, а заявителят трябва да е в състояние да предостави подробни клинични данни в бъдеще.

В документа се отбелязва, че комитетът е препоръчал лекарството за лечение на COVID-19 при възрастни с повишен риск от тежко заболяване, които не се нуждаят от допълнителен кислород.

Регулаторният орган оценява, че лечението с Paxlovid значително намалява броя на хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно заболяване, което ги излага на риск от тежък COVID-19. В проучването са участвали пациенти, които са получили Paxlovid или плацебо в рамките на пет дни от появата на симптомите на COVID-19, но не са били лекувани с антитялото. Един месец след употребата на лекарството 0,8% (8 от 1039) от пациентите са хоспитализирани за повече от 24 часа в сравнение с 6,3% (66 от 1046) от заразените, които са получавали плацебо. В групата, използваща Paxlovid, няма смъртни случаи, докато сред тези, получаващи плацебо, са регистрирани 9 смъртни случая. Повечето от участниците в проучването са били заразени с Делта варианта. ЕМА очаква лекарството да бъде ефективно и срещу щама Омикрон.

Paxlovid се предлага под формата на два вида таблетки, които се приемат заедно два пъти дневно в продължение на пет дни.

Paxlovid беше одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата на 22 декември за спешна употреба за лечение на леки до умерени форми на COVID-19, а лекарството беше одобрено и в Израел на 26 декември. На 31 декември лекарството бе одобрено в Обединеното кралство.

Източник: БГНЕС

Снимка: Paxlovid / БГНЕС

Related posts

Вариантът Омикрон убива със 75% по-малко хора от Делта

Дани Тренчева

Ангел Кунчев очаква „цунамито“ на Covid-19 да ни застигне след празниците

Дани Тренчева

Pruitt’s Successor Wants Rollbacks, Too. And He Wants Them to Stick

admin

РЗИ прекрати доставките на безплатни тестове в Дупница

Дани Тренчева

ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г.

Дани Тренчева

49 нови случая на COVID-19 у нас

Leave a Comment