25.04.2024
Covid-19 Свят

Франция отменя COVID ограниченията през февруари

Френският министър-председател Жан Кастекс обяви в четвъртък, че правителството ще отмени повечето от ограниченията заради COVID-19 през февруари, въпреки че необходимостта от ваксинационен паспорт и носенето на маска на закрито ще остане, съобщи „Политико“.

Пропускът за ваксина ще влезе в сила от понеделник, заяви Кастекс на пресконференция. Хората вече няма да имат право да показват отрицателен тест, за да влизат в ресторанти, барове, театри, музеи и стадиони или да пътуват с влакове – ще се приема само доказателство за ваксинация.

От 2 февруари стадионите, арените и другите места с голям приток на хора ще могат отново да работят с пълен капацитет. Задълженията за работа от къщи ще бъдат отменени, въпреки че все още ще се насърчават, и вече няма да се изискват маски на открито, както е в момента в много градове.

На 16 февруари ще бъде разрешено да се яде и пие на стадионите, в кината и в транспорта, както и да се пие, докато се стои в баровете. Нощните клубове ще могат да отворят отново, въпреки че правителството не успя да уточни дали ще се изискват маски.

През изминалата седмица във Франция са регистрирани средно по 320 000 случая на COVID-19 всеки ден, като броят им непрекъснато нараства. Но Кастекс съобщи, че от двете едновременни вълни, засегнали страната от вариантите Делта и Омикрон, първата отстъпва, а втората започва да спада в първите региони, където се е появила, включително в Париж.

„Несъмнено се намираме в нова фаза на епидемията“, заяви министър-председателят.

Източник: NOVA

Related posts

Учени: Ваксината на AstraZeneca може бързо да бъде актуализирана за Омикрон

Дани Тренчева

1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

Дани Тренчева

И тази седмица учебните занятия в община Симитли продължават да са на ротационен принцип

Дани Тренчева

Близо 6 на сто положителни тестове за Covid-19 у нас

Дани Тренчева

COVID-19-по света

admin

Leave a Comment