30.06.2022
Свят

Фон дер Лайен: Критериите за прием на нови членове в ЕС не могат да бъдат изоставени

Европейският съюз не може да се откаже от собствените си критерии за приемане на нови страни в общността. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава БГНЕС.

„Критериите не могат да бъдат изоставени, защото всички в ЕС сме подписали европейски договори, което означава, че има условия и те трябва да бъдат изпълнени“, каза тя. „Няма съмнение, че ще направим всичко възможно да съпътстваме Украйна по този път“, добави ръководителят на ЕК.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски поиска от ЕС незабавно присъединяване към съюза. След това министър-председателят на страната Денис Шмихал заяви, че Украйна кандидатства за членство в ЕС по специална процедура.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изтъкна, че в настоящия дневен ред на лидерите на ЕС не е включен въпросът за присъединяването на Украйна към общността. На свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви на 1 март по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент, посветена на ситуацията в Украйна, че Съветът на ЕС ще направи сериозен анализ на молбата на Украйна за членство в Европейския съюз.

Related posts

Украйна съобщи за мащабна кибератака срещу правителствени сайтове

Дани Тренчева

Русия: Чуждите държави искат да ни принудят да обявим изкуствен фалит

Дани Тренчева

СЗО алармира: Омикрон се разпространява с безпрецедентна скорост по света

Дани Тренчева

НАТО: Русия заплашва евроатлантическата сигурност

Дани Тренчева

ЕС ще разполага с достатъчно ваксини за допълнителни дози до края на март 2022г.

Дани Тренчева

( ВИДЕО) Бременна жена и бебето ѝ загинаха след бомбардирането на родилно в Мариупол

Дани Тренчева

Leave a Comment