10.12.2023
Свят

Фон дер Лайен: Критериите за прием на нови членове в ЕС не могат да бъдат изоставени

Европейският съюз не може да се откаже от собствените си критерии за приемане на нови страни в общността. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава БГНЕС.

„Критериите не могат да бъдат изоставени, защото всички в ЕС сме подписали европейски договори, което означава, че има условия и те трябва да бъдат изпълнени“, каза тя. „Няма съмнение, че ще направим всичко възможно да съпътстваме Украйна по този път“, добави ръководителят на ЕК.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски поиска от ЕС незабавно присъединяване към съюза. След това министър-председателят на страната Денис Шмихал заяви, че Украйна кандидатства за членство в ЕС по специална процедура.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изтъкна, че в настоящия дневен ред на лидерите на ЕС не е включен въпросът за присъединяването на Украйна към общността. На свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви на 1 март по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент, посветена на ситуацията в Украйна, че Съветът на ЕС ще направи сериозен анализ на молбата на Украйна за членство в Европейския съюз.

Related posts

ЕС затяга правилата за пътуване за Канада, Австралия, Аржентина заради скок на Covid случаите

Дани Тренчева

Поредни сблъсъци в Казахстан, сградата на кметството в Алмати беше подпалена

Дани Тренчева

Хапчетата срещу коронавирус Paxlovid вече са разрешени в Европа

Дани Тренчева

Зеленски пред италианския парламент: „На ръба на оцеляването сме“

Петър Петров

Вътрешният министър на Украйна загина в катастрофа с хеликоптер край Киев

admin

Хапчето на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде по-евтино в бедните страни

Дани Тренчева

Leave a Comment