31.01.2023
Covid-19 Свят

Флуорна – комбинацията между COVID и сезонен грип бавно настъпва на Балканите

Флуорна е най-актуалният вирусен вариант, който разболява все повече хора по света. За него все още не се знае много – представлява комбинация между щамове на коронавирус и на сезонен грип. Чехия съобщи, че флурона е бил засечен в страната още през пролетта на 2020 година – преди почти две години.

Междувременно в Хърватия във вторник бе потвърден първият случай на флурона при пациент, заразен едновременно с COVID-19 и грип, съобщи началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш. А днес подобна информация дойде и от босненската Република Сръбска. Пациентът е роден през 2000 г., той е от Баня Лука, в момента състоянието му е стабилно. Според Института за обществено здраве в Загреб става въпрос за комбинация на коронавирус и грипен вирус тип А, свински грип Х3Н2.

Израел съобщи за болен с актуалния вариант още миналата седмица, като официално това стана първия официално известен случай в света. Щамът бе наречен флурона – съчетание, образувано от английските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус), отбелязва ТАСС. Флурона е открит при 31-годишна бременна израелка, която се е заразила едновременно с коронавирус и грип.

Според чешките власти през 2020 медиците им не обърнали внимание, защото заразените пациенти преминали през флуорна сравнително леко. Към момента той все още е слабо проучен щам. COVID-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно опасни. Затова щамът флурона трябва да бъде изследван много сериозно и да се вземат ефикасни мерки срещу неговото разпространение.

Според медици флурона може да се лекува и в къщи, ако симптомите са леки. Може обаче да възникнат и по-тежки форми, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Путин призова за военен преврат в Украйна

Дани Тренчева

Огнище на COVID-19 на борда на български кораб, има починал

Дани Тренчева

580 случая на КОВИД-19 у нас пред последното денонощие

admin

Папа Франциск предупреди за опасност от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

admin

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Дани Тренчева

2542 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment