23.01.2022
Covid-19 Свят

Флуорна – комбинацията между COVID и сезонен грип бавно настъпва на Балканите

Флуорна е най-актуалният вирусен вариант, който разболява все повече хора по света. За него все още не се знае много – представлява комбинация между щамове на коронавирус и на сезонен грип. Чехия съобщи, че флурона е бил засечен в страната още през пролетта на 2020 година – преди почти две години.

Междувременно в Хърватия във вторник бе потвърден първият случай на флурона при пациент, заразен едновременно с COVID-19 и грип, съобщи началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш. А днес подобна информация дойде и от босненската Република Сръбска. Пациентът е роден през 2000 г., той е от Баня Лука, в момента състоянието му е стабилно. Според Института за обществено здраве в Загреб става въпрос за комбинация на коронавирус и грипен вирус тип А, свински грип Х3Н2.

Израел съобщи за болен с актуалния вариант още миналата седмица, като официално това стана първия официално известен случай в света. Щамът бе наречен флурона – съчетание, образувано от английските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус), отбелязва ТАСС. Флурона е открит при 31-годишна бременна израелка, която се е заразила едновременно с коронавирус и грип.

Според чешките власти през 2020 медиците им не обърнали внимание, защото заразените пациенти преминали през флуорна сравнително леко. Към момента той все още е слабо проучен щам. COVID-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно опасни. Затова щамът флурона трябва да бъде изследван много сериозно и да се вземат ефикасни мерки срещу неговото разпространение.

Според медици флурона може да се лекува и в къщи, ако симптомите са леки. Може обаче да възникнат и по-тежки форми, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Ще се отразят ли здравните мерки на вота на 14 ноември

Дани Тренчева

Бустерна доза на AstraZeneca генерира висок брой антитела срещу Омикрон

Дани Тренчева

COVID картата на България: Вече нито една област не е в жълтата зона

Дани Тренчева

МОН уточни кои деца няма да бъдат тествани за коронавирус

Дани Тренчева

1463 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Цената на газа в Европа отново удари рекорд

Дани Тренчева

Leave a Comment