28.03.2023
Covid-19 Свят

Фалшиви COVID сертификати от България плъзнаха из Гърция

Без да се налага ваксиниране, срещу 300 евро в Гърция може да бъде придобит ваксинационен сертификат от България. Това разказва в свой репортаж гръцката държавна телевизия ЕРТ. Материалът е посветен на начина, по който действат предполагаеми български измамници, които пласират на гръцкия пазар сертификати за ваксинация срещу COVID-19 от България.

България чупи всички отрицателни рекорди по смъртност в ЕС и регистрира четирицифрен брой случаи на COVID-19 дневно. Същевременно все повече стават обвиненията, че семейни лекари издават сертификати, без обаче да поставят съответните дози от ваксините, се казва още в репортажа.

Припомня се, че в България ваксинациите се извършват от семейните лекари извън контролирана среда, т.е. насаме с пациента, за разлика от ваксинационните центрове, където това се прави в присъствието на 6-7 души. Това изглежда, че дава възможност за търговия със сертификати без действителна ваксинация, коментира телевизионният канал.

Според твърденията на „посредника“, излъчени от ЕРТ, срещу 300 евро и кратко посещение в София всеки може да се снабди с европейски ваксинационен сертификат.

Гръцките власти казват, че внимателно наблюдават ваксинираните гърци с постоянен адрес в Гърция, които представят сертификати от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са предвидени сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с тестването и ваксинирането.

Източник: БТА

Related posts

Обмислят въвеждането на сертификат за повторно преболедували

Дани Тренчева

Американският университет въвежда зелен сертификат за обучение

Дани Тренчева

След забележка за маска: Стрелба с жертви и ранени в Москва

Дани Тренчева

3020 са заразените с COVID-19 у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Ще има ли промяна в условията за влизане в страната за туристите

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Над 78% ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС

Дани Тренчева

Leave a Comment