23.04.2024
Covid-19

Учени: Локдаунът по време на пандемия е вреден и трябва да се забрани

Американски учени идентифицираха неопровержими доказателства за вредата от локдауните и спешната необходимост да бъдат забранени по време на пандемия.

Според изследователи от университета „Джонс Хопкинс“ ограниченията, наложени през пролетта на 2020 г. заради коронавируса, са имали слабо забележимо въздействие върху смъртността в САЩ и Европа, но са довели до сериозни икономически и социални щети.

Ограниченият достъп до открити пространства, особено до паркове и плажове, е накарал хората да се срещат на закрито, където рискът от заразяване е много по-висок, казват изследователите. Учените критикуват мярка като задължителната самоизолация: тя намалява смъртността от COVID-19 само с 2,9%, а в някои случаи, напротив, влошава ситуацията.

„Задължителната самоизолация може да остави болния в обкръжението на семейството му, където той рискува да предаде по-висок вирусен товар на близките си, което да доведе до по-тежко заболяване“, подчертават авторите на статията. Въпреки това те отбелязват, че спирането на несъществени за обществото дейности на организации е имало положителен ефект, тъй като е намалило смъртността с 10,6%.

Експертите констатират, че блокирането е имало отрицателно въздействие върху социално-икономическата ситуация в САЩ и европейските страни. По-специално са се увеличили равнището на безработица, случаите на домашно насилие и на предозиране с наркотици. Освен това се е влошило и качеството на образователния процес.

В заключение експертите стигат до извода, че политиките за заключване не са от съществено значение и не следва да се прилагат по време на пандемия.

Източник: БГНЕС

Related posts

От днес отпадат маските и зелените сертификати в Англия

Дани Тренчева

Първите ваксини за деца пристигат днес в България

Дани Тренчева

3462 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Свършиха COVID леглата в болницата в Сандански

Дани Тренчева

Вирусолог: Силно заразен грипен вирус ще съвпадне с вълната на Омикрон

Дани Тренчева

Майки внесоха жалба в съда срещу онлайн обучението

Дани Тренчева

Leave a Comment