28.03.2023
Covid-19

Учени: Локдаунът по време на пандемия е вреден и трябва да се забрани

Американски учени идентифицираха неопровержими доказателства за вредата от локдауните и спешната необходимост да бъдат забранени по време на пандемия.

Според изследователи от университета „Джонс Хопкинс“ ограниченията, наложени през пролетта на 2020 г. заради коронавируса, са имали слабо забележимо въздействие върху смъртността в САЩ и Европа, но са довели до сериозни икономически и социални щети.

Ограниченият достъп до открити пространства, особено до паркове и плажове, е накарал хората да се срещат на закрито, където рискът от заразяване е много по-висок, казват изследователите. Учените критикуват мярка като задължителната самоизолация: тя намалява смъртността от COVID-19 само с 2,9%, а в някои случаи, напротив, влошава ситуацията.

„Задължителната самоизолация може да остави болния в обкръжението на семейството му, където той рискува да предаде по-висок вирусен товар на близките си, което да доведе до по-тежко заболяване“, подчертават авторите на статията. Въпреки това те отбелязват, че спирането на несъществени за обществото дейности на организации е имало положителен ефект, тъй като е намалило смъртността с 10,6%.

Експертите констатират, че блокирането е имало отрицателно въздействие върху социално-икономическата ситуация в САЩ и европейските страни. По-специално са се увеличили равнището на безработица, случаите на домашно насилие и на предозиране с наркотици. Освен това се е влошило и качеството на образователния процес.

В заключение експертите стигат до извода, че политиките за заключване не са от съществено значение и не следва да се прилагат по време на пандемия.

Източник: БГНЕС

Related posts

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Благоевград е критична

Дани Тренчева

Започва разпределението на щадящите тестове по училищата

Дани Тренчева

Обмислят издаването на зелен сертификат за хората с антитела

Дани Тренчева

Учени: Две дози ваксина на Pfizer/BioNTech не стигат

Дани Тренчева

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

България е в тъмночервената зона по заболеваемост, само 3 области не са

Дани Тренчева

Leave a Comment