12.08.2022
Без категория

Учени: Кучетата забелязват, когато компютърна анимация нарушава законите на физиката

Кучетата изглежда са запознати с основните закони на физиката и реагират с изненада на нарушаването им, пише сп. „Байолоджикъл летърс“, позовавайки се на резултатите от австрийско изследване. До този извод са стигнали специалисти от университета на Виена въз основа на тестове с 14 дресирани кучета от породата бордър коли.

В рамките на експеримента животните са наблюдавали компютърна анимация на триизмерни топки, движещи се на екран. През по-голямата част от времето топките се движат според законите на физиката, но на моменти ги нарушават.

По време на тестовете учените са наблюдавали движенията на очите на кучетата. Когато виртуалните топки са започвали да се движат сами, без да бъдат избутвани от друга топка, животните са се заглеждали в тях по-продължително, а зениците им са се разширявали – признак на недоумение и изненада.

„Това е отправната точка за ученето. Имате очаквания относно заобикалящата среда и наблюдавате модели в поведението на физически обекти. Когато се случва нещо неочаквано, обръщате внимание на това и се опитвате да разберете какво става“, обясняват специалистите.
Бебетата над шест месеца и шимпанзетата показват абсолютно същата реакция, отбелязват учените.

Източник: БТА

Related posts

НАП: Български пощи не приемат годишни данъчни декларации

admin

Борислав Михайлов и служители на БФС на разпит в ГДБОП

admin

Прогноза за времето

admin

Соня Момчилова е новият председател на СЕМ

admin

Мащабна акция на Европол в 24 държави за изземване на пистолети, сред тях и Бъглария

Дани Тренчева

Интензивен трафик на „Калотина“ и „Капитан Андреево“

admin

Leave a Comment