18.06.2024
Без категория

Учени: Кучетата забелязват, когато компютърна анимация нарушава законите на физиката

Кучетата изглежда са запознати с основните закони на физиката и реагират с изненада на нарушаването им, пише сп. „Байолоджикъл летърс“, позовавайки се на резултатите от австрийско изследване. До този извод са стигнали специалисти от университета на Виена въз основа на тестове с 14 дресирани кучета от породата бордър коли.

В рамките на експеримента животните са наблюдавали компютърна анимация на триизмерни топки, движещи се на екран. През по-голямата част от времето топките се движат според законите на физиката, но на моменти ги нарушават.

По време на тестовете учените са наблюдавали движенията на очите на кучетата. Когато виртуалните топки са започвали да се движат сами, без да бъдат избутвани от друга топка, животните са се заглеждали в тях по-продължително, а зениците им са се разширявали – признак на недоумение и изненада.

„Това е отправната точка за ученето. Имате очаквания относно заобикалящата среда и наблюдавате модели в поведението на физически обекти. Когато се случва нещо неочаквано, обръщате внимание на това и се опитвате да разберете какво става“, обясняват специалистите.
Бебетата над шест месеца и шимпанзетата показват абсолютно същата реакция, отбелязват учените.

Източник: БТА

Related posts

Православната църква почита паметта на Свети пророк Илия (Илинден)

admin

Прогноза за времето

admin

НСО търси да назначи над 30 нови служители

admin

ПСС: Условията за туризъм в планините са добри

admin

Прогноза за времето

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment