18.06.2024
Covid-19 Свят

Учени: Две дози ваксина на Pfizer/BioNTech не стигат

Ново израелско проучване, публикувано в Nature Communications, показва, че вероятността хората, ваксинирани с две дози от ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech през януари и февруари, да се заразят с вируса през юли, е с 51% по-голяма в сравнение с тези, които са били ваксинирани през март или април.

Екипът от изследователи от KI Institute работи с лекари от KSM Research and Innovation и използва данни, предоставени от Maccabi Health Services, за да проведе ретроспективно кохортно проучване, сравняващо честотата на пробивните инфекции и хоспитализациите, свързани с COVID-19, между хората, ваксинирани в началото на кампанията в страната, и тези, ваксинирани към по-късните етапи. Проучването включва повече от 1,3 милиона записа.

Както е отбелязано, рискът от заразяване е бил значително по-висок за хората, които са били ваксинирани по-рано, с допълнителна тенденция за висок риск от хоспитализация. Резултатите, според изследователите, са в съответствие с други проучвания по темата, които показват спад в нивата на антителата и съединенията на имунната система след четири до шест месеца.

Освен това възрастта на хората не е оказала влияние върху отслабването на ваксината, което означава, че ваксината е отслабнала за всички, а не само за по-възрастните хора.

„Според проучването ефективността на ваксината отслабва еднакво за всички“, казва д-р Барак Мизрахи, изследовател за института KI, който е ръководител на проучването.

Израел предприе политика за поставяне на трета инжекция на всички лица над 12-годишна възраст, за разлика от много други държави и препоръката на Световната здравна организация да се поставя трета инжекция само на хората с най-висок риск от заразяване с вируса или развитие на сериозно заболяване.

Повече от четири милиона израелци са си направили подсилваща ваксина. Резултатите са, че процентът на заразяване е намалял значително.

Мизрахи обясни, че ваксината отслабва с отдалечаването от първоначалната втора доза, което означава, че хората, ваксинирани през януари, са били по-застрашени от заразяване с коронавируса, отколкото хората, ваксинирани през февруари и т.н.

Проучването е направено, когато щамът Делта обхваща цялата страна и мнозина смятат, че този вариант може да е причина за повишения брой инфекции в Израел. Мизрахи заяви, че проучването показва, че вариантът вероятно е бил по-малък фактор, отколкото се предполагаше – въпреки че това все още не е потвърдено.

Мизрахи каза, че на този етап е трудно да се каже дали третата доза ще работи по-дълго. В различни проучвания са започнали да се събират много предварителни данни, които показват, че антителата отслабват и след третата инжекция. Въпреки това той каза, че нивото на антителата не е единственият фактор, когато става въпрос за имунитет. Длъжностните лица ще трябва да наблюдават дали инфекциите ще започнат да се увеличават и след това да определят съответната политика на ваксиниране, каза Мизрахи.

Източник: БГНЕС

Related posts

46 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие

admin

3207 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

5 нови случая на COVID-19 в Благоевград

Доц. Кунчев: До края на януари Омикрон ще стане доминиращ у нас

Дани Тренчева

Урсула фон дер Лайен изказа съболезнования на близките на жертвите

Дани Тренчева

Ресторантьори на протест срещу COVID мерките в Стара Загора

Дани Тренчева

Leave a Comment