05.02.2023
Covid-19 Банско Гоце Делчев Пулсът на Югозапада

Учениците от общините Банско и Гоце Делчев минават от днес изцяло онлайн

Учениците от общините Банско и Гоце Делчев минават от днес изцяло на обучение от разстояние, в електронна среда заради високия процент на заболели, а община Хаджидимово влиза в ротационен принцип. Това става ден преди да стартира тестването при най-малките ученици и  връщането им отново в клас за присъствено обучение. В община Банско, където до вчера бяха на ротационен принцип, заболеваемостта вече е достигнала 757 души на 100 хиляди и от РЗИ е издадено предписание за преминаване изцяло в електронна среда. То важи и за община Гоце Делчев, където също са надхвърлили 750 на 100 хил.  заболели.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов съобщи, че ако процентът на заболели се запази висок, онлайн обучението ще бъде удължено. Засега то е за една седмица, считано от днес, 9 ноември

Директорът на РЗИ д-р К. Калоянов съобщи, че засега най-ниска остава заболеваемостта в общините Гърмен и Сатовча, там учениците продължават присъствено. Промяна има за община Хаджидимово, където заболеваемостта е надхвърлила 500/100 000, и там училищата преминават на ротационен принцип.

В Банско  най-малките, които имаха възможност от утре да се върнат присъствено в клас, също продължават обучението си онлайн за още една седмица. Иначе  процентът на  родителите в курорта,  дали съгласие децата им да се тестват, за да могат да се върнат в училище, е висок.

В НУ „Паисий Хилендарски“ отказ има само от  13% от родителите, а останалите са подписали декларации за съгласие, като няколко от класовете са със 100%. В СУ „Неофит Рилски“ също много родители са дали съгласие, а процентът за цялото училище е над 90%. Четири от паралелките са със  100% съгласие от родителите. Това са 1 „а”, 2 „а” , 3 „а” и  4 „а”.

Директорите на двете училища – Евгения Тренчева и Ели Барякова, споделиха, че имат готовност и сформирани екипи за тестването на учениците, имат и ваксинирани родители  доброволци, които да се включат. Те уточниха, че от проведените разговори с родители интересът им е за тестване на децата вкъщи, каквато е практиката в много държави, преминали към тестване на децата.

Източник: struma.bg

Related posts

168 са новите случаи на COVID-19 у нас

Кацаров препоръча на Денков присъствено обучение без праг на съгласие

Дани Тренчева

Международният ден на хората с увреждания бе отбелязан с празнична програма в ЦНСТ за лица с физически увреждания и лица с деменция в Симитли

Дани Тренчева

ЕС ще разполага с достатъчно ваксини за допълнителни дози до края на март 2022г.

Дани Тренчева

Главният прокурор Иван Гешев пред ученици от Петрич: Само в България може да има протести в защита на корупцията

admin

Гърция започва да доставя хапчета срещу COVID по домовете

Дани Тренчева

Leave a Comment