25.07.2024
Covid-19 Банско Гоце Делчев Пулсът на Югозапада

Учениците от общините Банско и Гоце Делчев минават от днес изцяло онлайн

Учениците от общините Банско и Гоце Делчев минават от днес изцяло на обучение от разстояние, в електронна среда заради високия процент на заболели, а община Хаджидимово влиза в ротационен принцип. Това става ден преди да стартира тестването при най-малките ученици и  връщането им отново в клас за присъствено обучение. В община Банско, където до вчера бяха на ротационен принцип, заболеваемостта вече е достигнала 757 души на 100 хиляди и от РЗИ е издадено предписание за преминаване изцяло в електронна среда. То важи и за община Гоце Делчев, където също са надхвърлили 750 на 100 хил.  заболели.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов съобщи, че ако процентът на заболели се запази висок, онлайн обучението ще бъде удължено. Засега то е за една седмица, считано от днес, 9 ноември

Директорът на РЗИ д-р К. Калоянов съобщи, че засега най-ниска остава заболеваемостта в общините Гърмен и Сатовча, там учениците продължават присъствено. Промяна има за община Хаджидимово, където заболеваемостта е надхвърлила 500/100 000, и там училищата преминават на ротационен принцип.

В Банско  най-малките, които имаха възможност от утре да се върнат присъствено в клас, също продължават обучението си онлайн за още една седмица. Иначе  процентът на  родителите в курорта,  дали съгласие децата им да се тестват, за да могат да се върнат в училище, е висок.

В НУ „Паисий Хилендарски“ отказ има само от  13% от родителите, а останалите са подписали декларации за съгласие, като няколко от класовете са със 100%. В СУ „Неофит Рилски“ също много родители са дали съгласие, а процентът за цялото училище е над 90%. Четири от паралелките са със  100% съгласие от родителите. Това са 1 „а”, 2 „а” , 3 „а” и  4 „а”.

Директорите на двете училища – Евгения Тренчева и Ели Барякова, споделиха, че имат готовност и сформирани екипи за тестването на учениците, имат и ваксинирани родители  доброволци, които да се включат. Те уточниха, че от проведените разговори с родители интересът им е за тестване на децата вкъщи, каквато е практиката в много държави, преминали към тестване на децата.

Източник: struma.bg

Related posts

Омикрон е вече в България

Дани Тренчева

Европейската комисия обмисля сертификати за антитела, ако има подкрепа от учените

Дани Тренчева

СЗО: Европа влиза в примирие с COVID-19

Дани Тренчева

ОИК – Разлог прекрати мандата на общинския съветник от БСП Ал. Крайнов без право на обжалване

Кредит от 1,5 млн. лева за текущите нужди на СБАЛО „Св. Мина“ иска кметът на Община Благоевград Илко Стоянов

admin

Ръст на болните от Covid-19 в Дупница

admin

Leave a Comment