01.07.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

Училищата в област Благоевград преминават на онлайн обучение от понеделник, въвежда се и вечерен час за лицата под 18-годишна възраст

От понеделник, 24 януари, ще бъде въведен вечерен час за лицата под 18-годишна възраст. Това стана ясно след днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с COVID – 19, председателстван от областния управител Валери Сарандев. В рамките на заседанието, единодушно, е взето решение за период от 7 дни да бъде въведена въпросната забрана, според която децата няма да имат право да бъдат на обществени места след 20.00 часа, без придружител. Освен това ще бъде внесено предложение до Министерството на образованието, от началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, относно преминаване към онлайн обучение във всички училищата на територията на региона.

Д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ коментира, че високата заболеваемост от коронавирус сред децата е наложила въвеждането на ограничителни мерки за тях. „Педиатричните легла в лечебните заведения много бързо се изчерпват. Към момента в болниците в Петрич и Разлог нямаме свободни легла за деца“, уточни тя.

Специалистът обърна внимание на това, че вариантът „Омикрон“ протича много по – леко от останалите щамове, но също така е засегнал много повече хора. „Засегнати са много хора, но те не търсят помощ в болнични заведения, лекуват се вкъщи. Около 44 % са заетите интензивни легла в лечебните заведения в област Благоевград и 72 % от леглата за по – леки случаи, но имаме готовност да разкриваме още“, отбеляза д-р Мончева.

По време на Областния оперативен щаб за борба с COVID – 19 е била обсъдена цялостната обстановка в област Благоевград, като е преценено, че за момента не се налага въвеждането на други мерки, освен предложените, касаещи децата и учениците. Във връзка с действащите противоепидемични мерки у нас ще бъде засилен контрола, като за съдействие ще се разчита и на всяка една от 14-те общини в област Благоевград!

Related posts

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов: Честит патронен празник на училищата в Симитли и Крупник

admin

Митничари на Кулата спипаха рекордно количество цигари без бандерол

Полазник прекрачи прага и влезе в група „Мечета“ от филиал Ян Бибиян на ДГ „Радост“ – Симитли

Дани Тренчева

Почетоха Трифоновден в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с физически увреждания и лица с деменция – град Симитли

Община Симитли започва третиране на тревните площи срещу кърлежи на 13 май

Над 120 хил. души в област Благоевград вече са ваксинирани срещу COVID – 19

Дани Тренчева

Leave a Comment