26.06.2022
Политика

Утрешното посещение на Петков е добър сигнал за начало на нов процес

Утрешното посещение на българския премиер Кирил Петков е добър знак и добър сигнал за начало на нов процес, заяви новоизбраният вицепремиер по европейските въпроси на РС Македония Боян Маричич. Държавите от двете страни на границата имат нови правителства, на които трябва да им бъде даден шанс да извлекат поуки от досегашния ход на процеса и да ускорят усилията за решаване на отворените въпроси.

„Що се отнася до времевата рамка, не смятам, че е полезно нито за гражданите, нито за процеса да споменаваме такива, защото досега това не ни донесе успех. Но също така не означава, че не трябва да има някаква динамика на функциониране, на работа. Мисля, че утрешната визита ще бъде добра за установяване на динамиката, в която ще се формират и ще работят работните групи и двете правителства за намиране на решения на отворените въпроси“, каза Маричич.

Според него е много важно страните да влязат в процеса по същество и с добра воля.

„Ако и в двете страни влезем така, вярвам, че ще успеем да намерим динамиката, която да премахне блокадата. Кога точно ще се случи това, никой не може да каже предварително, но мисля, че трябва да стане възможно най-скоро, защото досега загубихме достатъчно време. Мисля, че посочването на дати изобщо не би било полезно, а час по-скоро трябва да намерим решение на отворените въпроси и да поставим рамката за премахване на блокадата, за начин за разрешаване на отворените въпроси и различия, но и за началото на преговорите ни с ЕС, отбеляза министърът.

РС Македония е показала, че знае как да постига резултати и да създава приятелска атмосфера между страните и гражданите на Западните Балкани.

„В такава атмосфера ще протекат разговорите с България. С директен, прозрачен и приобщаващ диалог може да бъде разрешен всеки открит въпрос. Вярвам, че предизвикателството пред нас и единствената пречка за започване на преговори с ЕС ще бъде преодоляно с добра и искрена воля и от двете страни в съответствие с принципите на международното право и европейските постулати“, каза Маричич.

Източник: NOVA

Related posts

Опозицията в РСМ смята, че новото правителство не може да преговаря с България

Дани Тренчева

ГЕРБ-СДС към управляващото мнозинство: Няма да ви пречим да грешите

Министър Проданов на работна среща с туристистическия бранш в Банско

Георги Гьоков: Мислим за подпомагане на всички български граждани

admin

Гюров: Икономическите ни показатели са много добри

Сандов: Нов проект предвижда 47 млн. лв. за подобряване на качеството на въздуха у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment