03.06.2023
Covid-19 България

Удължават извънредната епидемична обстановка с 4 месеца

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8,  от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19.

Следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.

Related posts

Сняг ще има за Коледа, но не в Европа

admin

Нинова: Служебното правителство да освободи стоки от Държавния резерв

Дани Тренчева

Експерт: Решението на ЦИК отне контрола над резултатите от изборите

admin

4662 са новозаразените с коронавирус, активните случаи – 108 741

Дани Тренчева

Евгений Дайнов: От избори две в едно губят партиите с твърд и зависим електорат

admin

Петков: Приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment