07.12.2023
Covid-19 Свят

Турция започва да прилага собствената си ваксина

Турция започва да прилага от днес турската ваксина срещу COVID-19 „Турковак“, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на здравните власти.

Здравният министър Фахреттин Коджа обяви в Туитър, че турската инактивна ваксина ще може да се прилага като бустрена доза без значение каква ваксина е била поставена преди това. Желаещите да се ваксинират с този препарат може да си запишат час в градските болници в страната, откъдето ще започне ваксинацията.

Самият Коджа също си постави вчера ваксината „Турковак“ като бустерна доза заедно с членовете на специализирания научен съвет за борба с коронавируса.

Разработената в Турция ваксина „Турковак“ получи разрешение за спешна употреба миналата седмица. С въвеждането на „Турковак“ Турция става деветата страна в света, която произвежда собствена ваксина срещу COVID-19.

В страната са поставени досега 130 656 206 дози ваксина срещу коронавируса. Общо 56,87 милиона души са имунизирани с поне една доза, 51,53 милиона са с две дози, а трета доза ваксина са получили 18,34 милиона. Ваксинирани с две дози са 83,01 процента от пълнолетното население на страната, сочи официалната статистика.

Източник: БТА

Снимка: БТА

Related posts

ЕП призовава за разследвания, ограничения и нови закони заради досиетата „Пандора“

Дани Тренчева

МОН разпространи декларацията за съгласие за тестването на учениците

Нови строги COVID мерки в област Перник

Дани Тренчева

Падащите температури в Европа вдигат цените на тока

Дани Тренчева

38 са новите случаи на ковид у нас, един човек е починал

admin

Ценови рекорд на тока за бизнеса

Дани Тренчева

Leave a Comment