18.10.2024
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Традициите и обичаите, свързани с Андреевден „оживяха“ в група „Звездички“ на филиал Ян Бибиян към ДГ „Радост“ – гр. Симитли

„Студено ли ти е, щерко? Зима е, я, студено е. Ама ей го, днес е ден, дето Едрей му се вика. Повежда той зимните празници и денят с по зрънце почва да едрее…“ – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

Децата от Детска градина „Радост“, група „Звездички“ на филиал „Ян Бибиян“ с г-жа Кристина Стоилкова и г-н Гроздан Докузов, пресъздадоха традициите и обичаите, свързани с Андреевден.

Вярва се, че от този ден денят започва да расте („наедрява“) колкото едно просено зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща за да наедряват.

От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава „високи“ (добри) посеви, а останалото се изяжда. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи.

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките. Денят е познат и като Мечкинден и се вярва, че Свети Андрей е техен господар. Според народното предание светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята.

По тази причина от свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!“

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Басейнът в Спортен комплекс „Симитли“ отваря врати

admin

Благоевградчанинът Данаил Николов сред триото обвиняеми от екипа на Кирил Петков за газова афера за 88 млн.лв

admin

Близо 100 кучета са кастрирани за седмица в ОП „Общински приют за безстопанствени животни“ – Благоевград

Дани Тренчева

ОДМВР-Благоевград разпореди незабавна проверка за инцидента на стадион „Христо Ботев“

Петър Петров

Безпрецедентни мерки в приют за безстопанствени животни в Благоевград

admin

В Благоевград дискутираха бъдещето на Европа чрез малките общности

Дани Тренчева

Leave a Comment