22.07.2024
Пулсът на Югозапада

Стотици се включиха в „Поход на свободата“ до връх Кръста, край село Ракитна

Признателни жители и гости на община Симитли за пореден път доказаха, че са истински родолюбци, пазещи спомена за българските герои и почитащи тяхното дело. За поредна година стотици жители, а и гости на общината, със трибагреници в ръце, изкачиха връх „Кръста“, край село Ракитна, за да отдадат почит към освободителите на България!

В отбелязването на Националния празник на Република България – 3-ти март се включиха още кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и народният представител Стефан Апостолов, облечени в народни носии. Глава пред героите на България сведоха също председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, кметът на село Ракитна Стефан Костов, зам.-кметът на Община Симитли Евгения Георгиева, кметове на кметства, общински съветници, служители на общинска администрация, общественици, представители на образователни институции и много граждани, сред които голям брой деца.

Връх Кръста е паметно място за община Симитли, тъй като точно там, преди 144 години е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

Общинският кмет – Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Вилимир Александров, поднесоха венец на признателност и заедно с групата признателни българи коленичиха мълчаливо в памет на героите-освободители. Родолюбците почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински.

Малките пътечки и стръмният път до мястото не се оказаха пречка за признателните българи, които гордо се качиха до върха и си казаха: „Честит празник“. Горе ги очакваше и баба Ката, която всяка година приготвя вкусни гозби, сред които баница с праз и качамак, за всички, които успеят да стигнат до самия връх. 

Празничната програма на Община Симитли продължава тази вечер от 18.00 часа, когато от сградата на Общинска администрация ще тръгне шествие до паметника „Лъвчето“. Веднага след това е подготвена тържествена програма на площад „Септември“, в която участие ще вземат ученици в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли и състави към Народно читалище „Св. Климент Охридски“ – Симитли. В 18.30 часа патриотична програма ще има и в село Крупник. Тя ще се проведе на площада пред местното читалище.

За финал на празника – красива заря ще озари небето над община Симитли от три различни места – град Симитли, село Крупник и връх Кръста!

Related posts

Арестуваха мъж от Разлог за кражба на риба от рибарник

Благоевградският ексдепутат Вл. Табутов купи 4-те лукс хотела на веригата „Лион” в София, Слънчев бряг, Боровец и Банско

admin

31 избирателни секции, от които 5 подвижни, са сформирани в община Симитли за изборите на 14 ноември

Дани Тренчева

Трима пострадаха след масов бой в Благоевград за момиче

admin

На Богоявление в Симитли… започват записванията на желаещите да участват във ваденето на кръста от река Струма

Дани Тренчева

„Левски“ (Крупник) победи „Пирин II“ (Разлог) в отложен мач

Дани Тренчева

Leave a Comment