21.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Спор между разведени родители за децата им вдигна на крак социалните в Благоевград

Сигнал, за отвлечени деца вдигна на крак полицията и социалните в два града. Бащата взел децата от дома на майка им в Септември вчера и ги завел в дома си в Благоевград, без да я предупреди. Уплашена жената потърсила помощ от властите. Двамата родители са разведени и живеят отделно от две години. На този етап обаче все още няма съдебно решение при кого от родителите ще останат децата след развода.

Майката на двете деца – момиченце на 6 и момченце на 10 години, вчера излязла по работа. Когато се върнала, видяла, че входната врата на апартамента ѝ е разбита, а децата ѝ ги няма. Подала сигнал до 112 за това, че те са отвлечени от семейното жилище около 19 часа.

„Веднага се обадих на сина ми да го питам къде е, да не са излезли на някъде на разходка. Бившият ми съпруг вдигна телефона и просто каза да забравя за децата и че повече няма да ги видя, няма да ми ги даде. Подадох жалба, описах всичко както трябва и след това ме насочиха към 2 РПУ в Благоевград тъй като по камерите установиха, че децата са в колата, заедно с бащата и вече се намират в Благоевград“, обясни Ана Чобанова.

Бащата на двете деца твърди, че не е разбивал вратата на жилището на бившата си жена, а децата сами го повикали, за да ги вземе оттам.

За коледните празници отидох в град Септември да предам подаръците на децата, но така и не ми беше отворена вратата, просто бях изгонен. Впоследствие направих една, две комуникации с децата, просто не са се чувствали добре. Седяли са по цял ден сами и ми се обадиха, аз отидох и си ги взех“, казва Кирил Чобанов.

Днес в дома на бащата в Благоевград пристигнаха социални работници, които да проверят условията там и да определят дали съществува пряк риск за децата. От агенция „Социално подпомагане“ обясниха, че при подобен случай не става въпрос за отвличане.

„Децата се чувстват спокойно, те са в много сигурна среда, няма никакво притеснение към момента по отношение на децата. Проблемът е, че двама родители не са се разбрали и опитват да поставят децата като заложници в отношенията между тях двамата. Утре ще направим една разширена среща, екипна среща с всички органи по закрила на детето, за да търсим решение конкретно за случая“, коментира Александър Балев – директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Благоевград.

В случай че родителите на децата не успеят да се разберат при кого да останат те, докато съдът се произнесе относно попечителството им, съществува вариант децата да бъдат настанени в приемно семейство.

Източник: БНТ

Related posts

Цените на таксиметровите услуги в Благоевград остават непроменени

admin

In Memoriam: Незабравимият и непрежалим Николай Кимчев

Дани Тренчева

Заради наложените противоепидемични мерки от МЗ, Община Благоевград припомня, че електронните услуги в сайта на администрацията са на разположение за жителите на града

Дани Тренчева

Коледарчета от филиала на ДГ „Радост“ в село Крупник полазиха кмета Иванка Чакалска, а тя ги дари с подаръци

Дани Тренчева

Да оцелееш в България: Когато токът струва 411 лв. за MWh, а хлябът надхвърли 2 лв.

Дани Тренчева

В Белица повишават заплатите на ваксинираните общински служители

Дани Тренчева

Leave a Comment