29.03.2024
България

Спор за цената на тока и зеления сертификат в пленарната зала

Нови, рекордни цени на тока за бизнеса. Към 9 часа тази сутрин моментната цена за мегаватчас надмина 1000 лева.  Това породи и спорове в Народното събрание. Спор номер 1 в пленарната зала засегна високата цена на тока. От ГЕРБ поискаха темата да влезе в дневния ред на депутатите.  

„Да обсъдим компенсаторен механизъм за небитови потребители. Днес токът в 5 часа ще струва 1064 лева. В следващите две седмици ще има не малко предприятия, които ще фалират”, заяви  Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

Искането завърши с отказ. Защото, според председателя на парламента темата трябва да мине първо през комисия. А от ГЕРБ излязоха с ново искане – да се обсъди отпадането на зеления сертификат за всички граждани.

„Двете теми, които се поставят на НС, не са някакви законодателни инициативи, които могат да търпят отлагане във времето. Така както беше отложено въвеждане на сертификата в Мс с 40 дни, което на практика го обезсмисля”, посочи Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„За зеления сертификат има логика да бъде обсъдено, защото тази тема е като оголен нерв за българското общество”, категоричен е Тошко Йорданов, ИТН.

„Окончателно ми е решението за двете точки. Не ги допускам до гласуване”, заяви Никола Минчев, председател на Народното събрание.

Въпреки отказа зеленият сертификат успя да скара депутатите.  От Възраждане дадоха време за премахването му – до първата седмица на януари.

„Зеленият сертификат категорично се провали. Ако и след това откажат – ние ще призовем българския народ през вратата на НС. С нас ще влязат още хиляди българи”, категоричен е Костадин Костадинов, “Възраждане”.

„Имаше призив за насилие. Това е недопустимо. Народните представители призовавам да се въздържат от подобен език в зала”, заяви Кристиан Вигенин, БСП.

Така депутатите преминаха към спор номер 3. Трябва ли да се създаде временна комисия, която да разгледа  машинния вот на последните избори. А идеята е на “Възраждане”.

Източник: NOVA

Related posts

Почитаме Св. свещеномъченици Ермолай, Ермип и Ермократ Никомидийски

admin

Прокурорът получил плик с куршум е наблюдавал делата на Божков

admin

Убиха млада жена в София, има задържан

Дани Тренчева

Засилени проверки за износ на дървесина

Дани Тренчева

НЗОК и Българския фармацевтичен съюз сключиха споразумение за сътрудничество

Дани Тренчева

100 са новозаразените с COVID-19

Leave a Comment